More

  21 noiembrie zi de sărbătoare. Vezi ce trebuie să faci de Ovidenie

  Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși și catolici care în fiecare an pe data de 21 noiembrie marcheză Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Ovidenia sau Ziua Luminii, zi în care se aprind lumânări pentru cei morți și se împart plăcinte cu dovleac, vărzări și pește.  Se mai spune că în această zi începe, iarna. De asemenea, sunt localități unde în această zi se prăznuiește hramul comunității, bisericile și cimitirele fiind pline de credincioși care se roagă și dau de pomană. 

  Creştinii ortdocşi şi catolici sărbătoresc marți, 21 noiembrie ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, cunoscută în popor mai cu seamă sub denumirea de Ovidenia.

  Ovidenia este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Crăciunului. Născută în familia evlavioşilor Ioachim şi Ana, la varsta de trei ani aceştia au prezentat-o pe Fecioara Maria la Templu, unde a fost primită de Marele Preot Zaharia, nimeni altul decât tatăl Sfantului Ioan Botezătorul.

  Indiferent de ziua în care cade, de Ovidenia se aprind lumânări şi se face pomenirea morţilor. În această zi oamenii, în special cei de la ţară, obişnuiesc să pregătească plăcinte cu varză sau cu dovleac, pe care le împart de pomană. 

  Aşa de populară a fost această sărbătoare încât zeci de biserici din toate marile zone geografice ale ţării au ca hram Ovidenia. O comună din apropiere se pregătește pentru această zi. Este vorba despre Valea Seacă.  

  Din tradiții și popor se spune că în această zi, femeile încep să ungă cu usturoi pragul, ferestrele, ca să nu intre farmecele în casă.  Vremea de la Ovidenie, arăta semnele pentru iarna care stă să vină. Se credea că dacă ninge la Ovidenie, vom avea o iarnă grea. Dacă era cer senin, cu soare, prevestea o vară secetoasă. Dacă în acea zi, cerul era înnorat, fără ploaie, era semnul că va urma un an cu multe boli.

  Se mai spune că la Ovidenii se deschide cerul, animalele capătă darul vorbirii, iar aceste minuni pot fi văzute doar de oamenii cu sufletele curate.

  Lumânările aprinse în această zi ajung pe lumea cealaltă şi nu se vor stinge niciodată, iar lumina lor va călăuzi sufletele celor adormiţi.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”. //

  Din 13 aprilie se deschide un nou flux de vaccinare la Pașcani. Situația în ultimele 24 de ore în Iași

  Începând cu data de 13 aprilie vor fi deschise fluxuri suplimentare în centre existente: 4 în Mun. Iași, 1 în Pașcani, 1 în Podu Iloaiei. //

  Când am putea renunța la purtarea măștii în spațiile publice. Anunțul prim-ministrului Cîțu

  Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat vineri că românii ar putea renunța la purtarea măștii în spații publice în momentul în care se atinge pragul de 10 milioane de persoane imunizate. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet