18.9 C
Paşcani
duminică, iunie 4, 2023

21 noiembrie zi de sărbătoare. Vezi ce trebuie să faci de Ovidenie

Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși și catolici care în fiecare an pe data de 21 noiembrie marcheză Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Ovidenia sau Ziua Luminii, zi în care se aprind lumânări pentru cei morți și se împart plăcinte cu dovleac, vărzări și pește.  Se mai spune că în această zi începe, iarna. De asemenea, sunt localități unde în această zi se prăznuiește hramul comunității, bisericile și cimitirele fiind pline de credincioși care se roagă și dau de pomană. 

Creştinii ortdocşi şi catolici sărbătoresc marți, 21 noiembrie ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, cunoscută în popor mai cu seamă sub denumirea de Ovidenia.

Ovidenia este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Crăciunului. Născută în familia evlavioşilor Ioachim şi Ana, la varsta de trei ani aceştia au prezentat-o pe Fecioara Maria la Templu, unde a fost primită de Marele Preot Zaharia, nimeni altul decât tatăl Sfantului Ioan Botezătorul.

Indiferent de ziua în care cade, de Ovidenia se aprind lumânări şi se face pomenirea morţilor. În această zi oamenii, în special cei de la ţară, obişnuiesc să pregătească plăcinte cu varză sau cu dovleac, pe care le împart de pomană. 

Aşa de populară a fost această sărbătoare încât zeci de biserici din toate marile zone geografice ale ţării au ca hram Ovidenia. O comună din apropiere se pregătește pentru această zi. Este vorba despre Valea Seacă.  

Din tradiții și popor se spune că în această zi, femeile încep să ungă cu usturoi pragul, ferestrele, ca să nu intre farmecele în casă.  Vremea de la Ovidenie, arăta semnele pentru iarna care stă să vină. Se credea că dacă ninge la Ovidenie, vom avea o iarnă grea. Dacă era cer senin, cu soare, prevestea o vară secetoasă. Dacă în acea zi, cerul era înnorat, fără ploaie, era semnul că va urma un an cu multe boli.

Se mai spune că la Ovidenii se deschide cerul, animalele capătă darul vorbirii, iar aceste minuni pot fi văzute doar de oamenii cu sufletele curate.

Lumânările aprinse în această zi ajung pe lumea cealaltă şi nu se vor stinge niciodată, iar lumina lor va călăuzi sufletele celor adormiţi.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow