2.4 C
Paşcani
marți, martie 28, 2023
Array

21 mai – triplă sărbătoare. Hram de Înălţarea Domnului şi Sf Constantin şi Elena

Data de 21 mai are o triplă însemnătate atât religioasă, cât şi istorică. În această zi sunt sărbătoriţi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, iar anul acesta sărbătoarea coincide cu Înălţarea Domnului şi totodată cu cinstirea eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de lupta pentru apărarea patriei. Toate acestea vor fi marcate şi în Paşcani, Târgu Frumos, Hîrlău şi toate comunele din împrejurimi, locuri unde va fi hramul bisericilor sau edilii îşi vor serbează onomastică.

Începând din secolul al IV-lea, Înălţarea este marcată la 40 de zile după Paşti, întotdeauna într-o zi de joi. Acum se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai că la masă de Înviere, iar salutul în această zi este „Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”. Potrivit credinţei, cerurile sunt deschise de la Paşti până la Înălţare, iar cei care mor în această perioada nu mai trec prin Judecată de Apoi şi ajung direct în Răi.

Tradiţia spune că în acesta zi femeile nu împrumută sare. În unele zone ale ţării casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu.

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi este una dintre cele mai mari sărbători pentru români. Constantin şi Elena sunt cei care au oprit prigoană împotriva creştinilor din imperiul român.

Alte articole

Cine are dreptate? Masini distruse, sofer ranit

  Doua autoturisme distruse in urma unui accident rutier. Evenimentul...

Trei zile de restrictii, de circulatie, in centrul Pascaniului

  Restrictii de circulatie in centrul municipiului Pascani in perioada...

Stolniceni -Prajescu: 105 de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Unul dintre cele mai importante momente istorice ale natiunii...

Stalp de telecomunicatii, rupt de vant

Semnal de alarma pe strada Stefan cel Mare din...

Alegeri PSD la Tatarusi, Motca si Miroslovesti

  Seria conferintelor PSD in zona Pascani pentru alegerea presedintelor...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow