24.9 C
Paşcani
joi, iunie 30, 2022
Array

200 de elevi învaţă într-o şcoală veche de un secol, în pericol de dărâmare

Situatie incredibila in comuna Lespezi. Doua sute de prescolari si elevii invata intr-o cladire veche de aproape un secol care sta sa se prabuseasca. Acum circa 6 ani au inceput lucrarile la o noua scoala, insa au fost sistate dupa aproape un an din lipsa de fonduri.
Este vorba despre Scoala Generala cu clasele I-VIII din localitatea Buda care a fost construita in urma cu aproape 100 ani din barne si lut. In total sunt doar patru sali de clasa, o cancelarie si o incapere in care invata prescolarii. Peretii sunt crapati sau deformati, in cancelarie a cazut o parte din plafon iar singura sursa de incalzire pentru sezonul rece sunt sobele pe lemne, si acelea vechi de 40 ani. Un adevarat pericol pentru elevii, care sunt nevoiti sa invete in schimburi. Clasele I-IV merg la scoala de dimineata si pana la orele 12, iar apoi vor nu vor, sunt nevoiti sa elibereze salile de clasa pentru colegii mai mare din clasele V-VIII.

Culmea este ca la cativa metri distanta de cladirea veche troneaza una noua si incapatoare pentru toate clasele. Ca sa fie data in folosinta mai este nevoie de inca 6 miliarde de lei vechi pentru instalatia electrica, mobilier si alte dotari necesare unei unitatii de invatamant. Insa, nu exista nici o sursa de finantare. Constructia a inceput in anul 2008, cand Ministerul Educatiei a promis suma de 22 miliarde de lei vechi. A fost realizata in proportie de 80 %, iar dupa doar un an, in care copii si-au facut fel si fel de vise despre cum vor arata noile sali de clasa, lucrarile au stagnat din lipsa de fonduri. Edilul comunei, Ioan Lazar, a precizat ca finalizarea acestei scoli este unul dintre obiectivele prioritare, insa chiar daca a facut mai multe demersuri pentru obtinerea sumei necesare nici pana in prezent nu a primit nici un raspuns.

Astfel ca, pana se vor gasi bani pentru noua scoala, cei 200 de elevi sunt in pericol, asta pentru ca din clipa in clipa cladirea poate sa cedeze .

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow