17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

187 de ani de tradiții ale pompierilor ieșeni. “Roata de pojarnici”, prima companie românească de pompieri

Datele şi documentele vremii atestă faptul că domnitorul Moldovei – Mihail Sturdza – a aprobat la 3 ianuarie 1835 „Proiectul Sfatului administrativ pentru formarea Roatei de pojarnici pentru oraşul Iaşi”, cu rezoluţia de „punere grabnică în aplicare”.

La 15 mai 1835, comisia desemnată cu înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari înainta un raport domnitorului prin care semnalează că au fost rezolvate problemele legate de organizarea unităţii, completarea efectivelor, tehnica de intervenţie, cazărmile, uniformele şi asigurarea materială.

De la 15 mai 1835, “Roata de pojarnici” a început să funcţioneze, sub comanda căpitanului Bacinschi şi a locotenenţilor Racliş şi Măcărescu. “Pojarnicii” au fost luaţi de la diferite arme. La origine, nu au existat ofiţeri de pompieri ca formaţie: unul era cavalerist, altul infanterist, altul artilerist. Primul căpitan-comandant de pompieri consemnat la Iaşi a fost Bacinschi, cel al cărui nume o poartă astăzi o stradă din municipiul Iaşi. La Bucureşti, o companie similară avea să fie înfiinţată abia 10 ani mai târziu.

Pojarnicii ieşeni aveau la dispoziţie 76 de cai, 24 de sacale, patru tulumbe şi cinci căruţe. Anexa la Regulamentul de înfiinţare a „roatei“ prevedea că „toate instrumenturile de pojar“ trebuie ţinute sub acoperiş, vara, iar iarna la loc ferit de îngheţ. De asemenea, paharele de aramă de la tulumbe trebuiau unse cu seu după fiecare utilizare, la fel ca şi furtunurile, care erau confecţionate din piele. Pentru că lucrurile fuseseră organizate în stil cazon, cât se poate de serios, o dovedeşte şi faptul că proiectul aprobat la 1835 prevedea şi portul unei uniforme specifice: „vor avea mundire, după forma de pedestrime a Miliţiei… cu guler vânăt şi cu şase bunghi albi. Pantalonii cu postav sur, căzăceşti, cu vipisca vânătă“. Această „roată“ era alcătuită din 3 ofiţeri, 9 unterofiţeri (subofiţeri), 2 barbancici (cei care aveau grijă de cai), 90 de soldaţi pojarnici şi un conoval (fierar).

În zilele noastre, în conformitate cu legislaţia de aliniere la cea a Uniunii Europene, unităţile de pompieri militari din România au fost reorganizate şi restructurate, devenind Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă. Acest lucru presupune asumarea mai multor responsabilităţi, printre care intervenţia în cazul unor accidente grave, pentru descarcerare, prin componenta SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare).

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 consfinţeşte reforma sistemului naţional  de management al situaţiilor de urgenţă din România.

În acest context s-a creat o nouă structură cu  atribuţii complexe, dar comune, prin reunirea Grupului de pompieri „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi cu Inspectoratul de Protecţie Civilă al Judeţului Iaşi, în scopul apărării vieţii oamenilor, a patrimoniului, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale, de restabilire rapidă a stării de normalitate în urma producerii unor situaţii de urgenţă (incendii, calamităţi naturale, catastrofe, accidente rutiere, etc.).

Conform Hotărârii Guvernului României nr. 1492 din 9 septembrie 2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţă profesioniste, acestea sunt constituite ca servicii publice deconcentrate în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, înfiinţate, în fiecare judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti, în scopul managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă.

În subordinea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi se află două detaşamente de pompieri care funcţionează în municipiul Iaşi, două secţii de pompieri la Paşcani şi Târgu Frumos, cu punctele de lucru de la Hârlău, Podu Iloaiei şi Răducăneni.

Inspectoratul are în dotare echipamente şi mijloace de intervenţie performante destinate stingerii incendiilor, acordării primului ajutor medical calificat şi salvării vieţii din diferite medii ostile. Dotarea inspectoratului este într-un permanent proces de reînnoire, cu autospeciale dintre cele mai moderne, necesare asigurării unor intervenţii eficiente şi asigurării gradului de securitate a salvatorului şi a celui salvat.

Obiectivul de bază al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi este să asigure, cu profesionalism, rezolvarea problemelor operaţionale ce vizează apărarea vieţii, a bunurilor şi protecţia mediului, monitorizarea tipurilor de risc, evaluarea situaţiei operative, organizarea intervenţiei, a activităţilor specifice de medicină la dezastre, de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare.

În fiecare an, la data de 15 mai este aniversată ZIUA UNITĂȚII – ÎNFIINȚAREA PRIMEI COMPANII DE POMPIERI LA IAȘI – ROATĂ DE POJARNICI.

 Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Mihail Sturdza” al județului Iași organizează o serie de activități dedicate a 187 de ani de tradiții a pompierilor ieșeni, astfel:

  • la sediul inspectoratului se va desfășura o slujbă Te-Deum, începând cu ora 12.00 și se va ține un moment de reculegere în memoria înaintașilor pompierilor ieșeni și a salvatorilor care și-au pierdut viața la datorie de-a lungul timpului și până astăzi;
  • între orele 10:00 – 18:00 va fi organizată ,,Ziua Porților Deschise” în subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Iași (Detașamentul 1 de Pompieri Iași, Detașamentul 2 de Pompieri Iași, Secția de Pompieri Pașcani și Secția de Pompieri Târgu Frumos);
  • între orele 10:00 – 20:00 pe esplanada din fața Complexului Palas – Zona Palatului Culturii, va avea loc o expoziție a autospecialelor și a tehnicii de intervenție, vor fi efectuate exerciții demonstrative cu privire la procedeele de descarcerare și acordare a primului ajutor în diferite situații.

De asemenea, vor fi organizate activități de informare a cetățenilor și distribuire a meterialelor specifice campaniilor ,,R.I.S.C.”, ,,FOC” și ,,Nu tremur la cutremur”, pe esplanada Complexului Palas și la punctele de informare din cadrul subunităților de intervenție.

Invităm cetăţenii la aceste activităţi ocazionate de SĂRBĂTORIREA A 187 DE ANI DE TRADIȚIE A POMPIERILOR IEȘENI “ROATA DE POJARNICI”, PRIMA COMPANIE ROMÂNEASCĂ DE POMPIERI, un bun prilej de a cunoaşte misiunile instituţiei noastre.

Astăzi, în contextul actual, când mii de oameni îşi pierd viaţa în diferite situaţii de urgenţă, pompierii ieşeni sunt la datorie pentru apărarea vieţii şi bunurilor, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, sub deviza ,,CURAJ şi DEVOTAMENT”.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow