22.4 C
Paşcani
marți, iulie 5, 2022
Array

16 ani de presa, la ,,Orizont”

Maine 23 aprilie 2013, se implinesc 16 ani de cand ziarul Orizont din Pascani ( Orizont 2000, Orizontul si Orizont.info, asa cum s-a numit ulterior) a vazut, pentru intaia oara, lumina tiparului. Au trecut 16 ani de atunci, ca intro clipa, perioada in care presa din Pascani a suferit numeroase trasformari.
Ziarul a aparut la initiativa mea, pe temelia unei alte publicatii , Pascani Express”, un saptamanal finantat de Fundatia ,,Vatra Pascanilor” si desfiintat imediat dupa alegerile din anul 1996 atunci cand fostul presedinte al fundatiei, Costica Roman, pierduse alegerile in fata primarului, Neculai Ratoi.
De atunci si pana acum publicatia a suferit numeroase transformari, de forma si continut, cu suisuri si coborasuri, cu pasiune, sacrificii si multa munca. De cele mai multe ori a aparut sub forma de saptamanal dar au fost momente cand a fost tiparit si de 3 ori pe saptamana sau in perioadele de criza – bilunar, atat la Pascani cat si la Targu Frumos, Harlau si chiar Targu Neamt. Pentru inceput era tiparit la Suceava apoi la Iasi, dupa care ne-am chinuit cativa ani de zile cu o tipografie proprie, second-hand, pe care mai tipaream si caiete sau tipizate pentru societatile din Pascani. Am renuntat apoi la cerneala noastra si la formatul mic, asemenator Jurnalului National pentru a tipari intr-un format mai mare, pe o rotativa de la fabrica de ziare, Letea Bacau.
Cativa ani mai tarziu, in 201, am renuntat de tot la print din cauza costurilor mari si a tirajelor din ce in ce mai mici ( de la cateva mii, la cateva sute de exemplare vandute pe editie ) in favoarea ziarului electronic ( cateva mii de accesari pe zi) , forma in care existam si acum, ziarul Orizont.info devenind platfoma online a televiziunii locale TV BIT Pascani.
Am supravietuit, ne-am reinventat, am devenit si suntem,in continuare, una dintre cele mai importante si credibile surse de informare din Pascani.
In acesta aventura nu am pornit singur ci alaturi de o echipa de tineri de toata isprava, care, rand pe rand, au renuntat la ziar pentru a face altceva in viata. Este vorba despre Mihaela Paduraru, fostul redactor sef de la Pascani Express, profesorul Adrian Cojocaru- red sef, Claudia Busaga – jurnalist, Iustina Topolniceau – tehnoredactor, Cornel Batalan- tipografie, speciaIistul nostru in IT, Ioan Ghelbere, inginer la Remar Pascani si mai ales sotia mea Mihaela Cojocaru, paginatorul si corectorul ziarului. Cativa ani mai tarziu am inceput colaborarea cu Emilian Soldan, apoi cu Daniel Apetrei, jurnalisti cum greu mai gasesti in ziua de astazi.   Au fost si altii, in cei 16 ani de activitate,  o parte dintre ei fiind si acum ziaristi . Tuturor le multumesc pentru ca, fara ei, ziarul Orizont nu ar fi implinit acum 16 ani de existenta.
PS: Imi amintesc si vreau sa va impartasesc si dvs cum a fost botezat ziarul cu numele de ,,Orizont”.
Eu si tizul meu, Adrian Cojocaru, ne-am framantat o noapte intreaga, in apartamentul lui, pentru a gasi cel mai potrivit nume pentru ziar si ai desena forma. Voiam sa dam lovitura sa fie un nume cu personalitate si rezonanta. Nici una dintre zecile de propuneri nu ne-a multumit. Istoviti dupa o noapte nedormita, a doua zi dimineata am plecat, impreuna, eu spre redactie, el la scoala unde preda, la actualul colegiu ,,Mihail Sadoveanu”. Pe drum ne uitam la cat de frumos rasarea soarele… la orizont.

Si asa ia ramas numele, orizontul geografic devenind pentru noi titlul ziarului care a facut istorie la Pascani.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow