11.3 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

16.25, ora la care micuțul Ianis a murit, nefiind primit la UPU. Cine l-a omorât cu zile?

Anchetă pe toate planurile la Paşcani, în urma morţii subite şi revoltătoare a lui Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani cu varicelă. Direcţia de Sănătate Publică a trimis echipa de inspecţie şi cea epidemiologică atât la spital, cât şi la instituţia de învăţământ unde era înscris băiatul, iar Poliţia a fost sesizată de către unitatea medicală, fiind vorba de o moarte suspectă. Mai mult chiar, apare o nouă ipoteză în privinţa cauzei morţii lui Ianis. Ar putea fi vorba de un şoc toxico-septic, care poate apărea în cazul copiilor care suferă de varicelă. În aceste situaţii, protocoalele medicale spun clar că pacientul trebuie internat la Terapie Intensivă, la Unitatea de Primire Urgenţe. Dar, în cazul lui Ianis, nu a fost aşa. Apar, în aceste condiţii, mai multe întrebări. A murit Ianis cu zile? Unde s-a greşit: la modul în care s-a comunicat de la 112 cu familia? La spital? Iar de aici, cine anume a greşit? Sunt întrebări la care şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Liviu Stafie, are obligaţia de a răspunde cât mai urgent milioanelor de părinţi din Iaşi şi din ţară care au citit ieri îngroziţi relatările despre acest caz revoltător.

 

După decesul subit al băiatului de 7 ani, iniţial au existat suspiciuni de meningită meningococică, boală contagioasă şi foarte gravă, care poate fi fatală. Analizele preliminare au exclus însă ieri acest diagnostic. „Noi am fost ieri (28 noiembrie, n.r.) informaţi de către medicul infecţionist de la spital de decesul copilului. Am recoltat probe în momentul în care s-a făcut necropsia de la Institutul de Medicină Legală, probe duse la Spitalul de Boli Infecţioase. Nu este vorba despre o meningococemie. Posibil să fi fost vorba despre o suprainfecţie, o complicaţie. Decesul ar fi survenit ca urmare a unui şoc toxico-septic, dar deocamdată aşteptăm rezultatul analizelor“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Pediatria nu are UPU

Potrivit manualelor de specialitate, factorul de risc pentru sindromul de şoc toxic streptococic la copii este varicela. Lezarea veziculelor variceloase prin grataj poate conduce la o infecţie a pielii cu streptococul de grup A, crescând riscul de apariţie al sindromului la copii. Din cauza faptului că sindromul de şoc toxic poate progresa rapid şi poate dezvolta complicaţii serioase, tratamentul se face întotdeauna la spital, sub monitorizare atentă. Tratamentul la terapie intensivă este necesar când pacientul are semne de şoc sau are dificultăţi în respiraţie. Dar, în cazul lui Ianis, medicii par să fi uitat de manuale.

Copilul a fost internat la secţia de pediatrie, care nu are unitate de primire urgenţe. Nu a fost internat la UPU la Paşcani. Neşansa lui Ianis a fost, se pare, vârsta. Nu era adult, deci nu putea fi internat acolo. „La spital, medicul de gardă nu l-a primit la urgenţă. L-au urcat la etajul 5, la secţia de pediatrie“, a povestit Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului.

 

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole