23.2 C
Paşcani
luni, august 2, 2021
23.2 C
Paşcani
luni, august 2, 2021

Placa comemorativa în memoria celor 16

 

16 ceferişti condamnaţi abuziv de regimul comunişti vor fi comemoraţi de adminsitratia din Paşcani. Proiectul de hotărâre privind organizarea evenimentului va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului Local de pe 29 august, la propunerea consilierului Vasile Avramiuc – foto.  Se doreşte organizarea unei ceremonii, cel mai probabil la jumătatea lunii octombrie, odată cu manifestările prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Atelierelor CFR, ocazie cu care să fie amplasată si dezvelita o placă comemorativa de marmură în capătul Espladanei.

Iniţiatorul proiectului a prezentat şi hotărârea judecătorească a Curţii Supreme de Justiţie prin care acum 20 de ani cei 14 feroviari au fost reabilitaţi, dovedindu-se nevinovăţia lor.

Este vorba despre:  Emil şi Corneliu Pirujinschi, Alexandru Vasiliu, Ispas Florea, Constantin Spataru, Ion Ursu Palade, Ilie Gheorghiu, Vasile Burac, Constantin Dantus, Alexandru CazacencO, Cozmin, Cazmir Kazminschi, Iohan Noster, Aurel Vârlan şi Ioan Clapa. Toţi au fost condamnaţi la ani grei de temnita pentru că ar fi reprezentat un pericol pentru regimul comunist,  dar au fost graţiaţi în 1964,  apoi reabilitaţi în 1999.

 

Vezi proiectul aici

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
23.2 ° C
24.3 °
21.2 °
59 %
1.7kmh
36 %
lun
32 °
mar
27 °
mie
29 °
joi
34 °
vin
29 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI