6.9 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

14,3 milioane lei pentru plombat şoselele judeţene

Drumurile judeţene vor scăpa de gropi în decurs de doi ani. Drumurile pietruite ar urma să fie reparate pe întreaga lungime, iar pe drumurile asfaltate vor fi aşternute 30 ha de plombe.

Lucrările fac parte din acordul-cadru de întreţinere pe timp de vară a drumurile judeţene aferent perioadei 2015-2016. Licitaţia va fi organizată la jumătatea lunii mai. „Strict tehnic, licitaţia este organizată relativ târziu, dacă luăm în calcul şi eventualele contestaţii. Oricum noi pentru acest an avem prevăzute o serie de lucrări, astfel încât în cadrul contractului cadru vom lucra mai mult la partea de documentaţie. Dacă totul merge bine, iar vremea ne-o va permite, anul viitor vom intra la plombări de pe 16 martie, de când începe sezonul de lucrări”, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP), Daniel Minciună.

Valoarea totală a contractului cadru scos la licitaţie se ridică la 48,4 milioane lei, iar pentru efectuarea de plombări au fost alocate 14,3 milioane lei. Suma ar urma să acopere realizarea a 49.500-107.500 mp de plombe cu mixturi asfaltice şi a 107.000-215.500 mp de îmbrăcăminţi asfaltice prin stropiri succesive, considerate mai rezistente.

„În privinţa plombărilor depindem pe de o parte de fondurile de care vom dispune, iar pe de alta de masterplanul drumurilor judeţene. Dacă acesta va intra în vigoare din acest an, vom merge pe cantităţile minime, pentru că o parte a drumurilor va intra pe reabilitare totală. Dacă nu, plombăm tot ce se poate”, a spus Daniel Minciună.

Grosul banilor, respectiv 29 milioane lei, vor fi alocaţi pentru pietruiri. Astfel, se preved lucrări de pietruire uşoară pe 26-545 km şi de întreţinere cu material pietros de până la 600 mc/km pe 1-50 km. Al treilea lot de lucrări, evaluat la 5 milioane lei, vizează realizarea a până la 642 km de şanţuri, lucrări de estetică rutieră pe până la 557 km, refacerea a maxim 1.200 km de acostamente, scarificări, reprofilări, cilindrări şi decolmatări.

Reţeaua de drumuri judeţene din Iaşi are o lungime totală de 1.035,4 km. Aproximativ jumătate, respectiv 516,8 km sunt asfaltate, 33,3 km sunt din beton, 385,7 km sunt pietruite, iar 99,6 km sunt drumuri de pământ. „Noi încercăm să prindem cât mai multe lucrări cu putinţă. Valorile maxime reprezintă practic tot ceea ce am putea cheltui în acest an şi în cel viitor”, a încheiat Daniel Minciună.

Sursa: Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow