11.3 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023

1,2 mil lei pentru proiectele de modernizare a 52 de strazi. Contractul de patru ori mai ieftin, pentru 81 de strazi a fost reziliat de primar, in conditii dubioase – DOC

 

Administratia locala din Pascani scoate la licitatie serviciile pentru intocmirea documentatilor, a proiectelor tehnice si pentru asistenta,  in vederea modernizarii a 52 de strazi.  Actele au fost trimise deja la avizare si urmeaza sa fie puse pe Sistemul Electronic de achizitii publice.  Conform unor surse neoficiale, suma disponibila pentru contactarea serviciilor este 1, 28 milioane lei inclusiv TVA,  de patru ori mai mult decat valoarea contractului incheiat in anul 2021 pentru  81 de strazi DALI, studii de fezabilitate, servicii de consultanta, etc).  Contractul  a fost reziliat dupa aproape noua luni de catre primar, in conditii care ar trebui clarificate. Edilul municipiului a motivat, in repetate randuri, ca fostul proiectant nu a livrat nimic din documentele prevazute in contract.

Din raspunsul primit de BIT TV, in urma unei cereri de informatii publice, reiese ca situatia ar fi diferita de cea prezentata de edil. 

CONDITII DUBIOSE DE REZILIERE A CONTRACTULUI CU 81 DE STRAZI

Contractul a fost incheiat pe 4 februarie 2021 iar documentatia tehnica trebuia facuta si predata in 90 de zile lucratoare. Ordinul de incepere a fost dat abia pe 18 mai 2021 iar pe 21 septembrie,  acelasi an,  administratia locala il instiinteaza pe proiectant ca termenul a expirat si ca documentele trebuie predate. Cateva saptamani mai tarziu,  societatea este notificata ca Primaria va calcula penalitati de intarzaiere. Pe 22 octombrie proiectantul 

 trimite o parte din documente,  in format electronic,  pe adresa Primariei pentru a fi verificate, si anunta ca restul vor fi trimite cateva saptamani mai tarziu. 

In mod surprinzator Primaria nu mai astepta finalizarea documentatiilor si trimite o notificare, pe 27 octombrie 2021, prin care contractul este reziliat.

 Notificarea este facuta in baza unui raport tehnic semnat de seful de la Investitii,  in care se arata ca a primit o parte din proiect, dar din care nu reiese stadiul lucrarilor si fara documentele suport. 

                                                   CA LA PIATA!

Din adresele trimise de proiectant, reiese o situatie asemanatoare cu cea de la Piata din Vale. Specialistul contractat sa faca o documentatie tehnica pentru 81 de strazi explica ca intarzaierile ar fi fost din cauza reprezentantilor Primariei. Acestia au solicitat in repetate randuri modificarea solutiilor tehnice, mai ales pentru unele strazi din suburbii si 81 de proiecte separate in loc de unul, cate o documentatie pentru fiecare strada. 

De asemenea,  pe unele strazi edilul ar fi cerut amenajarea de trotuare in locul santurilor, a unor denivelari si chiar de sensuri giratorii,  neprevazute initial si corelarea proiectelor cu lucrarile de extindere a retelelor de apa si canalizare si iluminat stradal. Titularul contractului anulat a motivat ca toate aceste cerinte si faptul ca nu a primit un act aditional prin care sa fie asumate modificarile, dar si documentatiile tehnice de la furnizorii de servicii,  ar fi dus la intarzaieri. 

Mai mult,  in urma colaborarii cu Primaria Pascani,  proiectantul sustine ca a avut doar de pierdut. Nu a primit nici un leu pentru munca depusa, dar i-au fost calculate penalitati de peste 3300 lei,  iar acum nu mai poate participa la alte licitatii. 

Primaria Pascani nu a prezentat nici un punct de vedere cu privire la  precizarile facute de proiectant. Daca ele sunt adevarate, reiese ca administratia locala s-a grabit sa rezilieze un contract,  chiar inainte de a primi inteaga documentatie, iar cauza invocata – depasirea termenului de predare,  nu ar fi imputabila doar proiectantului. 

In acest context nici efectele rezilierii contractului nu sunt de neglijat: Primaria nu are nici acum proiecte pentru a obtine finantari guvernamentale si din fonduri comunitare, pentru reprarea strazilor,  iar suma rezervata  pentru noul contract este de patru ori mai mare. 

DOCUMENTE CTR PROIECTARE 81 STRAZI PASCANI – 2021 by orizontul pascani on Scribd

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow