3.6 C
Paşcani
marți, martie 19, 2024

11 milioane lei, imprumut pentru cimitirul mic si Piata Vale. Dediu: „Primarul Câțu”, nici un leu de la Guvern sau UE

Municipiul Pascani se imprumuta de la Trezoreria Statului pentru doua investitii importate. Solicitarea primarului Marius Pintilie a fost aprobata de legislativul local, convocat in sedinta extraordinara pe 17 septembrie a.c. Este vorba despre 11 milioane de lei cu o dobabda de 1 –1,5%, bani care trebuie rambursati in 5 ani de zile. Doi dintre consilierii locali s-au abtinut de la vot. Mihai Dediu de la PSD a atras atentia ca fosta administratie a lasat Primaria cu excedent bugetar si fara datorii iar actualul primar in doar un an de mandat creste datoria publica de la cca 3,3% cat era in ianaurie la 24% dupa aproabrea acestui imprumut si l-a comparat cu actualul premier al Romaniei.

  • Olariu: Noul cimitir va fi ocupat, inainte de rambursarea imprumutului

Din cele 11 milioane lei, sase milioane lei urmeaza sa fie folosite pentru amenajarea noului cimitir al municipiului, in cartierul Fantanele, pe o suprafata de 684 mp. Urmeaza sa fie disponibile 930 de locuri de veci, alei si trotuare, 43 locuri de parcare dar si o capela, o clopotnita si spatii administrative. Consilierul Sorin Olariu a atras atentia ca in scurt timp, inainte de achitarea creditului, noul cimitir va fi ocupat de cei care au depus deja cereri pentru concesionarea unor locuri de veci sau in urma deceselor, si ca municipalitatea va fi nevoita sa amenajeze un nou cimitir. Asadar, cu banii imprumutati Primaria ar trebui sa cumpere un teren mai mare, la periferia orasului care sa fie amenajat corespunzator, a adaugat Olariu.

In replica primarul Marius Pintilie municipiului a spus ca proiectul privind amenajarea noului cimitir nu mai poate fi amanat si ca banii imprumutati vor fi folositi pentru achitarea investitiei. Edilul a spus ca lucrarile ar urma sa inceapa in primavara anului viitor.

Estimarile primarului au fost corectate imediat de consilierii din opozitie. Sorin Olariu a atras atentia ca mai intai trebuie daramata o centrala termica de la Scoala Fantanele, in primavara anului viitor, pentru amenjarea unei cai de acces spre cimitir si ca sunt necesare si alte investitii suplimentare. De asemenea Consilierul Mihai Dediu a precizat ca astfel de investitii ar trebui facute din alte surse, nu din imprumuturi, fonduri guvernamentale sau comunitare si ca actuala administratie nu a reusit sa atraga nici un leu.

Si consilierul Vasile Haldan a sublinitat ca Primaria ar trebui sa gaseasca din timp solutii pentru extinderea cimitirului care urmeaza sa fie amenajat prin achizitionarea de terenuri din vecinatate.

Pintilie, de la solutia “plasa de gard si teava, la graba de a face ceva, indiferent de costuri

Cea mai mare parte din investitia totale de 6,7 milioane de lei urmeaza sa fie cheltuita pentru construirea cladirilor administrative, pentru capela, clopotnita si locurile de parcare. In anul 2019 in cadrul unei emisiuni televizate, primarul Marius Pintilie – pe atunci consilier in opozitie a sustinut ca municipalitatea ar trebui sa renunte la contractul initiat din cauza costurilor mari. El a mai spus ca daca ar fi la conducerea orasului ar cumpara plasa de gard si teava , camera de luat vederi si stalpi de iluminat pentru amenajarea si lotizarea terenului si ar rezolva problema locurilor de veci, mai simplu, intr-o luna de zile. Acum, la aproape un an de zile de la alegerile locale edilul pascanean a uitat de asa zisa solutie si insista pentru continuarea proiectului inceput de fosta adminsitratie, cu bani impumutati.

Primarul, deranjat de intrebarile privind modernizarea Pietei Vale

Din acelasi imprumut, restul de 5 milioane de lei ar urma sa fie cheltuiti pentru modernizarea pietei agroalimentare din zona Vale. Contractul pentru executarea
proiectului tehnic si a investitiei a fost incheiat in februarie a.c. din dar nici acum nu au inceput lucrarile care ar trebui finalizate in 30 de luni. Consiliera Gabriela Nedelcu, al municipiului a solicitat primarului lamuriri privind derularea contractului si daca sunt calculate penalitati de intarzaiere.

Edilul municipiului a explicat ca vor fi facute modificari fata de studiul de fezabilitate initial dar spa arata deranjat de intrebarile si comentariile consilierilor, pe acesta tema.

Creditul urmeaza sa fie rambursat in maxim cinci ani de zile cu o dobanda de 1% până la 1,5%. In momentul de fata serviciul datoriei publice a Pascaniului este de 13, 2 milioane lei , anual intre 1,6 milioane lei si peste 2,5 milioane lei, pana in 2026.
De asemenea gradul de indatorare este in momentul de fata de 4,88% dar va creste pana la 7,62% in anul 2023 si va ajunge la 6,15% in anul 2026, conform estimarilor specialistilor Primarie.

Alte articole