8.7 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021
Array

100 de fiole anititetanos, consumate in cateva zile. Spitalul de Urgente Pascani cheltuie o avere pentru achizitionarea medicamentului

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenta Pascani a comandat in aceste zile inca 200 de file ATPA, mai ales ca in doar patru zile s-au consumat 100 de astfel de produse medicale. Dr. Costica Panzaru a precizat faptul ca sunt costuri foarte mari cu aceste fiole in contextul in care firma de pe piata romaneasca, singura de acest gen si fara competitor, a dublat recent pretul pe fiola.
„Dupa cum am precizat si zilele trecute, pretul pe fiola s-a dublat iar consumul este destul de mare. Acum, am dat comanda de inca 200 de fiole pentru care se achita o suma de 200 000 000 lei vechi. In doar patru zile s-au terminat 100 de fiole. Ganditi-va ca in curand se va incepe munca agricola.

Va dati seama ce consum va fi atunci, mai ales ca vor fi destui pacienti care sa se intepe in cuie, metale etc. In mod normal de cazurile respective ar trebui sa se ocupe Medicii de Familie iar aici, la noi, sa vina numai cazurile urgente. Dar se prezinta orice pacient care a suferit o intepatura iar pe langa vaccinul care se face trebuiesc urmate si alte procese medicale, conform procedurilor din CPU. Implica niste costuri destul de mari de la stat”, a mai precizat dr. Costica Panzaru.
Tetanosul este o boala infectioasa grava, cu potential fatal, cauzata de tetanospasmina, o exotoxina neurotoxica produsa de bacilul tetanic (Clostridium tetani).
Forma de rezistenta, sporulata, a bacteriei se gaseste in sol pe toate ariile geografice. Germenul patrunde in organism la nivelul solutiilor de continuitate produse prin diverse tipuri de traumatisme, cum sunt plagile intepate sau plagile datorate unor muscaturi. Imbolnavirea se produce ca urmare a germinarii sporilor si multiplicarii bacteriei, care produce doua toxine puternice. Dintre acestea, tetonospasmina, cu actiune proteolitica, lezeaza nervii periferici, cauzand paralizii si crampe musculare tipice. Cealalta toxina, tetanolizina, produce leziuni la nivelul muschiului cardiac. Toxina tetanica dupa gradul de toxicitate este pe locul doi pe lista substantelor toxice dupa toxina botulinica. Daca nu se trateaza la timp duce la decesul pacientului.

 

Orizont.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

Monica Berescu, deputat USR PLUS: “Agresorii sexuali ai minorilor nu mai scapă de închisoare”

Astăzi a fost depus proiectul de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14...

Lemnele de foc s-ar putea ieftini. TVA-ul ar putea fi redus la 5%

Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul de lege al...

Bilanț îngrijorător după o săptămână de școală. Zeci de elevi și profesori din județ confirmați cu virusul COVID 19

Bilant ingrijorator dupa numai o saptamana de scoala cu prezenta fizica. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

Orașul Hârlău, localitățile Pârcovaci și Maxut (parțial) rămân fără apă joi

Lucrări de igienizarea a rezervorului de apă potabilă din localitatea Hârlău În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI