1.3 C
Paşcani
luni, decembrie 5, 2022
Array

100 de fiole anititetanos, consumate in cateva zile. Spitalul de Urgente Pascani cheltuie o avere pentru achizitionarea medicamentului

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenta Pascani a comandat in aceste zile inca 200 de file ATPA, mai ales ca in doar patru zile s-au consumat 100 de astfel de produse medicale. Dr. Costica Panzaru a precizat faptul ca sunt costuri foarte mari cu aceste fiole in contextul in care firma de pe piata romaneasca, singura de acest gen si fara competitor, a dublat recent pretul pe fiola.
„Dupa cum am precizat si zilele trecute, pretul pe fiola s-a dublat iar consumul este destul de mare. Acum, am dat comanda de inca 200 de fiole pentru care se achita o suma de 200 000 000 lei vechi. In doar patru zile s-au terminat 100 de fiole. Ganditi-va ca in curand se va incepe munca agricola.

Va dati seama ce consum va fi atunci, mai ales ca vor fi destui pacienti care sa se intepe in cuie, metale etc. In mod normal de cazurile respective ar trebui sa se ocupe Medicii de Familie iar aici, la noi, sa vina numai cazurile urgente. Dar se prezinta orice pacient care a suferit o intepatura iar pe langa vaccinul care se face trebuiesc urmate si alte procese medicale, conform procedurilor din CPU. Implica niste costuri destul de mari de la stat”, a mai precizat dr. Costica Panzaru.
Tetanosul este o boala infectioasa grava, cu potential fatal, cauzata de tetanospasmina, o exotoxina neurotoxica produsa de bacilul tetanic (Clostridium tetani).
Forma de rezistenta, sporulata, a bacteriei se gaseste in sol pe toate ariile geografice. Germenul patrunde in organism la nivelul solutiilor de continuitate produse prin diverse tipuri de traumatisme, cum sunt plagile intepate sau plagile datorate unor muscaturi. Imbolnavirea se produce ca urmare a germinarii sporilor si multiplicarii bacteriei, care produce doua toxine puternice. Dintre acestea, tetonospasmina, cu actiune proteolitica, lezeaza nervii periferici, cauzand paralizii si crampe musculare tipice. Cealalta toxina, tetanolizina, produce leziuni la nivelul muschiului cardiac. Toxina tetanica dupa gradul de toxicitate este pe locul doi pe lista substantelor toxice dupa toxina botulinica. Daca nu se trateaza la timp duce la decesul pacientului.

 

Orizont.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow