1.8 C
Paşcani
marți, decembrie 7, 2021
Array

Ziua Limbii Române. Ce spun pășcănenii despre această sărbătoare. Vezi care sunt cele mai frumoase cuvinte

Ziua Limbii Române. Ce spun pășcănenii despre această sărbătoare.

Vezi care sunt cele mai frumoase cuvinte

 Limba română este o limba fascinantă. Deosebit de complexă şi de frumoasă. Este limba care ne ajută să ne exprimăm cele mai adânci emoţii, cele mai fireşti gânduri şi să existăm. Așadar cuvinte precum „mulțumesc”, „duios”, „ideal” sau „dor” sunt doar câteva dintre cele mai îndrăgite vorbe spuse de poporul român. Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române, moment de celebrare, recunoștere și aprofundare a importanței limbii materne ca element esențial în menținerea identității românești atât în țară cât și în rândul comunităților românești de pretutindeni.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la data de 19 februarie 2013, cu 312 voturi pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege prin care se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române.

Printre motivele pentru care iubim limba română, pășcănenii au răspuns ca fiind tradițiile, muzica populară, filmele, literatura și că trebuie să promovăm cât putem de mult peste hotare.

 

Limba română, conform studiilor de lingvistică, deţine un fond de peste 200.000 de cuvinte, din care, în DEX, există aproape 60.000. Dintre ele, în limbajul cotidian folosim frecvent câteva sute. Dar cu toţii avem cuvinte preferate. Astfel, dintr-un top al celor mai frumoase cuvinte din limba română n-ar trebui să lipsească următoarele Dor, Vis, Lună, Dulce, Suflet, A părea, Amurg, Prunc, Ler, Noapte.

 

Pentru a marca această zi, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează, în capitală, în colaborare cu Academia Română, o dezbatere cu tema „Renaşterea şi reînnoirea limbii române în diaspora”, iar în marile oraşe ale lumii au loc acţiuni, în centrele Institutului Cultural Român. Dezbateri, conferinţe, lansări de carte, recitaluri şi expoziţii sunt organizate de la Istanbul la New York, de la Madrid la Tel Aviv sau Varşovia.

DE LA ACELAȘI AUTOR

La cine te duci, dacă te-a abandonat furnizorul de energie

Electrica Furnizare este Furnizorul de Ultimă Instanță (FUI) desemnat pentru luna decembrie de către ANRE, care trebuie...

(FOTO) O icoană a lui Isus lăcrimează de mai multe zile la Cluj

O icoană a Mântuitorului Isus Hristos de la Biserica cu Hramul ”Învierea Domnului” din cartierul clujean Zorilor...

Stație mobilă care preia cererile pentru eliberarea actelor de identitate din comunele ieșene

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor (DLEP) Iași va veni în ajutorul persoanelor care locuiesc în comunele...

Furtună pe autostradă: cum a fost faultat Iașul în planul de investiții pe următorii 8 ani

Amânarea finanţării şi realizării A8 în favoarea altor proiecte controversate şi în mod cert mai puţin importante,...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI