18.5 C
Paşcani
duminică, septembrie 26, 2021
Array

Zilele Mitropolitului Visarion Puiu, la Pașcani

“Visarion Puiu – 135 de ani de la nastere”. Astazi, zeci de preoti din Pascani si comunele din imprejurimi au participat la cea de-a 18 a editie a Zilelor Mitropolitului Visarion Puiu, care s-a nascut in Pascani. Pe langa slujba de pomenire a avut loc si prezentarea unui documentar despre viata pascaneanului ce a ajuns Mitropolit.

conferinta visarion puiu

Mitropolitul Visarion Puiu a fost astazi, 27 februarie pomenit de catre zeci de preoti ce apartin de Protopoiatul Pascani. In cadrul sedintei lunare a preotilor, un sobor de fețe bisericesti a organizat o slujba de pomenire, in frunte cu protopopul Pavel Postolachi.

slujba de pomenire visarion puiu

Pentru a marca aceasta zi, de 135 de ani de la nasterea lui Visarion Puiu, cativa preoti au tinut si o sesiune de referate despre viata si activitatea mitropolitului pascanean.

In acelasi context, o asociatie din Roman se va intalni cu elevii si profesorii de la Colegiul “Sadoveanu”, apoi va fi organizat un pelerinaj la blocul Narhaus din zona Garii, locul unde s-a nascut mitropolitul, dar si la troita din Fantanele.

Visarion Puiu s-a născut pe 27 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminarelor din Roman şi Iaşi şi ale Facultăţile de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, iar apoi, diacon la Catedrala Episcopală. În perioada 1942 – 1944 a fost mitropolit al Transnistriei. În august 1944, după război s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În 1946, a fost condamnat la moarte de Tribunalul poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus o eparhie în jurul Bisericii româneşti. A murit în 1964.
Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la data de 25 octombrie 1990. www.bittv.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primele efecte ale restricțiilor: Centrele de vaccinare se aglomerează de la o zi la alta, după ce săptămâna trecută bătea vântul prin cabinete

Centrele de vaccinare se aglomerează de la zi la zi tot mai mult. Oamenii vor să dobândească...

Proiect: Amenzile de circulație să fieProiect: Amenzile de circulație să fie date în urma monitorizării video a drumurilor publice date în urma monitorizării...

Rețeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către polițiști, astfel încât abaterile șoferilor...

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI