12.7 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Zeci de mii de ieşeni au pensie de drept mai mică faţă de cea minimă în plată

38.000 de persoane din judeţul Iaşi primesc o indemnizaţie de la stat ca să ajungă la pensia minimă pe ţară, pensie ce are valoare de 800 de lei/lună.

Aproximativ 38.000 de pensionari ieşeni erau, în luna aprilie a acestui an, beneficiari ai indemnizaţiei sociale, adică primeau pensia minimă de 800 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), consultate de „Ziarul de Iaşi”. Altfel spus, dacă statul nu ar întregi pensia lor (rezultată din contribuţia la sistemul public de pensii) până la valoarea de 800 de lei, aceşti oameni ar primi, de fapt, o pensie chiar mai mică. Vorbim atât despre pensionari din sistemul public, cât şi despre pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

De altfel, raportat la alte judeţe, Iaşul avea cei mai mulţi beneficiari ai indemnizaţiei sociale din rândul pensionarilor agricultori în perioada menţionată anterior, aflându-se „în top” şi după numărul pensionarilor din sistemul public care au primit indemnizaţie socială (locul trei, după Bucureşti şi Suceava).  Concret, luna trecută, 37.952 de ieşeni au fost nevoiţi să trăiască cu doar 800 de lei, respectiv cu 26 de lei/zi dacă ar fi să împărţim valoarea pensiei minime la numărul mediu de zile într-o lună. Dintre aceştia, 28.619 erau pensionari din sistemul public, iar 9.333 erau pensionari agricultori. În cazul pensionarilor ieşeni din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei pe care au primit-o ca să atingă un prag al pensiei de 800 de lei a fost de 302 lei luna trecută, iar indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat în cazul pensionarilor agricultori a fost de 150 lei.

În acelaşi timp, judeţul Suceava a avut faţă de Iaşi ceva mai mulţi pensionari din sistemul public beneficiari ai indemnizaţiei sociale, respectiv 32.228, dar mai puţini din categoria pensionarilor agricultori, mai precis 6.545 de beneficiari. În Bucureşti erau, luna trecută, 34.853 de beneficiari ai indemnizaţiei sociale din sistemul public şi doar 330 de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori, potrivit CNPP.

Dacă ar fi să comparăm datele Iaşului cu cele ale Clujului, ori ale Timişului, oraşe care se apropie ca număr de pensionari de judeţul nostru, în luna aprilie 2021 au avut nevoie de bani de la stat pentru întregirea pensiei până la valoarea de 800 de lei un număr total de 24.515 de pensionari clujeni (atât din sistemul public, cât şi din fostul sistem de pensii al agricultorilor), cu circa 13.450 mai puţini oameni decât a avut Iaşul. Situaţia este asemănătoare şi în judeţul Timiş, cu un număr total de 23.134 de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pe luna trecută, cu aproape 14.800 mai puţini faţă de oraşul nostru. La nivelul judeţului Iaşi sunt înregistraţi aproximativ 170.000 de pensionari.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole