5.2 C
Paşcani
luni, ianuarie 17, 2022

ZDI: Ţiganul care a plecat cu un milion de euro în mormânt. Cine a rămas cu buzele umflate?

A păcălit statul român ani la rând, însă, când şi-a dat seama Fiscul, a văzut că nu are avere în afara unei case mari, dar fără autorizaţie. Când să fie executat şi de aceasta, bătrânul rrom a murit. Gheorghe Stănescu făcea afaceri frauduloase pe picior mare, la Hârlău. Bărbatul, membru al comunităţii de afacerişti rromi din oraş, avea înregistrate în contabilitate sute de achiziţii fictive, cu un prejudiciu adus statului de circa 6,5 milioane lei.

 


Toate returnările ilegale de TVA şi tot secretul acestora se pare că vor rămâne „ferecate” în sicriul acestuia

Un sexagenar semianalfabet a reuşit să „ţepuiască” statul cu mai bine de un milion de euro. Până să observe Fiscul, până să fie trimis în judecată şi până să fie condamnat, a trecut aproape un deceniu, iar bărbatul a murit liniştit fără a înapoia vreun ban. Direcţiei Generale a Finanţelor Publice nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să încerce vânzarea casei de 140 mp construită de Gheorghe Stănescu fără autorizaţie în Hârlău. Valoarea estimată a acesteia reprezintă doar 2,5% din prejudiciul adus bugetului de stat.

Metoda de evaziune fiscală aplicată de Gheorghe Stănescu a fost cea clasică, folosită cu succes de zeci de escroci. Pe parcursul a zece luni din intervalul 2009-2011, acesta a înregistrat în contabilitatea firmei pe care o administra un număr de 266 de achiziţii fictive de la 22 de societăţi comerciale. Urmarea a fost creşterea artificială a cheltuielilor, reducerea profitului, dar şi deducerea ilegală a TVA. Prejudiciul total adus bugetului de stat s-a ridicat la 6,5 milioane lei, din care 2,7 milioane lei a reprezentat impozitul pe profit neîncasat de stat, iar 3,8 milioane lei, TVA dedus ilegal.

Ancheta, începută în 2011, s-a prelungit până în 2018, când dosarul a ajuns în instanţă. Chiar la începutul anului, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător asupra casei lui Stănescu, cu o valoare de impozitare de 166.320 lei. În aprilie anul trecut, Tribunalul a dat o primă sentinţă, de condamnare a lui Stănescu la 5 ani de închisoare cu executarea în regim de detenţie, pentru evaziune fiscală, ca şi de interzicere a dreptului acestuia de a administra o societate comercială pe durata a patru ani. Sentinţa a fost atacată de Stănescu la instanţa superioară. Apelul său a fost admis în martie acest an, iar dosarul a fost trimis înapoi la Tribunal, spre rejudecare.

După doar trei termene, care au fost tot atâtea amânări, în iunie, la 72 de ani, Stănescu a decedat. În aceste condiţii, magistraţii Tribunalului nu au mai avut decât o singură decizie de luat, aceea de încetare a procesului penal ca urmare a decesului inculpatului. Sechestrul asigurător asupra casei acestuia a fost menţinut. Dacă sentinţa nu va fi atacată cu apel de urmaşii lui Stănescu, Fiscul va fi liber să încerce să o vândă.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Modelele de pantaloni care nu trebuie să lipsească din garderoba unui bărbat (P)

  Pantalonii sunt piese vestimentare elementare. Prin urmare, este necesar...

Cum sa transformi rezolutiile de An Nou in realitate: 3 trucuri utile

  Poate parea ca rezolutiile de Anul Nou au devenit...

Xenoboții, leac sau armă?

Xenoboţii pot vindeca boli, dar pot fi şi arme...

Studiu. Efect neașteptat al pandemiei: oamenii par mai atrăgători când poartă mască de protecție

Oamenii de știință din Marea Britanie par să fi...

Se întoarce iarna. Cod galben de vânt și ninsori la Iași și în alte județe

Mai multe avertizări meteo valabile și pentru județul Iași...