More

  Voluntarii din Târgu Frumos amenajează Cimitirul evreiesc

  Array

  Încă o acţiune admirabilă din partea tinerilor voluntari din Târgu Frumos. Ei şi-au dat întâlnire la Cimitirul evreiesc din localitate pentru a face curăţenie la cele aproape 5 mii de morminte şi pe viitor ei au propus să restaureze şi poarta de acces în această locaţie.

  cimitir evreiesc tg f

  Cimitirul evreiesc din Târgu Frumos a intrat în îngrijirea adolescenţilor şi tinerilor care fac parte din Asociaţia ASIRYS. De sâmbătă ei au demarat campania ce poartă numele sugestiv “Trenul Vieţii prin Tîrgu Frumos”. Reprezentanţii Asociaţiei au ales acest loc pentru că este o zona dezolantă şi plină de buruieni.

  Chiar dacă la prima întâlnire s-au prezentat doar 7 persoane, tinerii au încredere că pot schimbă ceva şi campania se va derula şi în urmatoarul weekend, pentru că ei s-au propus curăţarea Cimitirului Evreiesc de buruieni şi deşeuri, să plantaze pomi pe terenul aflat între monumentul dedicat victimelor Pogromului şi cimitir, apoi vor viziona un film ce abordează tema Holocaustului.

  În aceste zile, acolo vor fi plantaţi peste 600 de copaci. Voluntarii sunt elevi de la Liceul “Ion Neculce” din localitate. Puieţii sunt oferiţi de Primăria Bălţaţi, fiind rămaşi de la acţiunea „Plantăm Fapte Bune”. La activitatea tinerilor s-au implicat şi autorităţile locale care au asigurat echipamentele necesare acţiunii.

  În Cimitirul evreiesc din Târgu Frumos se află până la 5.000 de pietre de mormânt, iar cel mai vechi monument funerar cunoscut datează din anul 1818, iar ultima înmormântare înregistrată este din anul 1993, actualmente cimitirul nemaifiind funcţional. Monumentele funerare sunt construite din marmură, granit, calcar sau gresie. În cimitirul evreiesc din Târgu Frumos sunt îngropate circa 20 de personalităţi locale, dintre care amintim de rabinii Tvi ben Iehuda care a murit în 1847 şi Şalom Taubes care a murit în 1888.

  Activitatea este organizată în cadrul Programului de Voluntariat “Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală” program dezvoltat în cadrul Centrului de Voluntariat Tîrgu Frumos, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  ANUNT

  Comuna Helesteni, judetul Iasi, anunta publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru Sectoarele cadastrale 25, pe o perioada de 60 de zile calendaristice, conf art...

  Licitație pentru parcări la Târgu Frumos

  Primaria Targu Frumos scoate la licitatie parcari auto de resedinta in zona mai multor blocuri din oras. Anuntul a fost facut public pe site-ul...

  Treceri de pietoni, in fata la Proinvest si Terox

  Comisia Locala de Circulatie s-a intrunit in cursul zilei de luni, in prima sedinta cu actuala reprezentare. Structura este prezidata de viceprimarul Cristian Ratoi...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp