14.1 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Vasile Axinte: Ajutoare de stat pentru crescatorii de pasari si porci

              Două legi importante au fost votate zilele trecute de către mine și colegii mei din Camera Deputaţilor. Este vorba de Legea privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol şi de Legea privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, prin care fermierii din aceste sectoare ale zootehniei vor primi, în total, ajutoare de stat în valoare de 660 de milioane de euro. Cele două legi au fost inițiate de parlamentari PSD. – Mai multe detalii aici – http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16666http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16666 

              În domeniul creşterii animalelor, concurenţa cu mărfuri din afara ţării a avut influenţe negative pentru valorificarea produselor obţinute. Acestui context i s-au adăugat şi disfuncţionalităţile pieţei, care periclitează existenţa unei economii funcţionale şi echitabile în acest sector. Zootehnia se confruntă şi în prezent cu dificultăţi legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piaţă: embargoul impus de Federaţia Rusă la începutul anului 2014 (cu toate că România nu a fost unul din statele exportatoare de produse agricole în Federaţia Rusă, embargoul a afectat în mod indirect producătorii români din cauza surplusului de produse existent pe piaţa UE), precum şi seceta severă din anii 2015 şi 2016, care a condus la creşterea costurilor inputurilor în cadrul exploataţiilor agricole. În plus, continuă să se înregistreze un deficit de produse proaspete, atât pentru consum direct, cât şi pentru industria alimentară.

                 În prezent, în ţara noastră importul de carne de porc acoperă aproximativ 35% din consumul intern, iar dacă se ţine cont şi de numărul purceilor importaţi, peste 50% din consumul intern se acoperă din importuri. De asemenea, importul de carne de pasăre acoperă 34% din necesar, iar cel de ouă pentru consum, 9,2%. Pentru necesarul anual de ouă de incubaţie, importul reprezintă 22,4%.

                Prin acordarea ajutoarelor de stat – 300 de milioane de euro pentru sectorul avicol şi 360 de milioane de euro pentru Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie – se eficientizează cele două segmente importante ale zootehniei româneşti, se îmbunătăţeşte balanţa comercială prin reducerea importurilor, asigurându-se produse din producţia internă, şi totodată, se sporeşte interesul în ceea ce priveşte dezvoltarea exploataţiilor agricole.

              Cele două legi reglementează criteriile de eligibilitate pentru aceste programe, cheltuielile eligibile, intensitatea ajutorului de stat şi valoarea acestuia, şi alte aspecte necesare pentru aplicarea lor. Termenul maxim de realizare a investiţiilor este de 18 luni de la prima decontare, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, la solicitarea beneficiarului, cu maxim 6 luni.

               Beneficiarii care vor realiza investiţii prin aceste programe vor trebui să desfăşoare activitatea de reproducţie sau de creştere în sectorul avicol sau al suinelor pe o perioadă de minimum 10 ani de la finalizarea investiţiei.

              Ambele programe se vor derula până în anul 2020, iar plafoanele se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al ministrului Finanțelor Publice.

Alte articole