11.3 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Valeriu Gheorghiţă: Nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri împotriva COVID

Șeful campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri. El le răspunde astfel celor vaccinați cu AstraZeneca și care acum sunt reticenţi să facă și rapelul cu acelaşi ser.

Întrebat dacă persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser, în caz că acesta va fi oprit de la administrare, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (…) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (…) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice – n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente”.

El a adăugat că în ţările în care există deja un număr important de persoane care sunt vaccinate cu a doua doză de la AstraZeneca nu s-au înregistrat cazuri de evenimente trombotice.

„Acestea sunt datele disponibile la acest moment. (…) Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu”, a mai declarat dr. Gheorghiţă miercuri seară la TVR1, potrivit Agerpres.

„Toate ţările s-au raportat la aceleaşi date, dar au luat măsuri diferite”

Neîncrederea în serul AstraZeneca este „absolut firească”, dar trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării şi riscurile bolii, a mai spus medicul.

„Neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aş putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluţie, a creşterii ezitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Au fost ţări care au decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca. (…) Au fost ţări care au suspendat temporar un anumit lot, şi România a luat această decizie, şi ţări care au decis să continue. Toate ţările s-au raportat la aceleaşi date ştiinţifice, dar au luat măsuri diferite. Iar astăzi, cred că e momentul firesc să fie luată o decizie comună la nivelul tuturor ţărilor europene. Ne dorim cu toţii acest lucru (…) aşa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin. Până la urmă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, care sunt indiscutabil mai mari decât riscurile acestei boli”, a susţinut Gheorghiţă.

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole