15.2 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Un pas în față în carieră. Cum să obții jobul mult visat

Obținerea unui loc de muncă reprezintă o misiune destul de dificilă pentru mulți români, mai ales în zonele sărace ale țării, unde nu există investitori și nici infrastructură. Din păcate, e cu atât mai problematic să obții „acel” loc de muncă la care visezi de mult timp și care te-ar împlini din punct de vedere profesional.

Trebuie să reții, pentru început, că nimic nu e imposibil. Dacă am trecut de pasul acesta, putem începe să gândim mai pragmatic.

Specialiștii în resurse umane recomandă ca, încă din adolescență, tinerii să fie canalizați către domeniile în care au cele mai multe abilități sau către zonele care prezintă cel mai puternic interes pentru ei.

O astfel de canalizare asigură, la maturitate, obținerea unei diplome de specialitate, care e o cheie pentru piața muncii.

Dacă nu ai avut parte de o astfel de îndrumare, primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a obține jobul mult dorit este să obții cât mai multe documente care să ateste cunoștințele tale în domeniu.

Pasul 1. Calificarea e esențială

Poate că nu ai timp să urmezi cursurile unei facultăți de doi-trei sau chiar patru ani. Nu este nicio problemă. Piața muncii și cea școlară din țara noastră s-au dezvoltat atât de mult, încât poți participa la nenumărate cursuri, seminarii, conferințe, care să îți ofere certificarea necesară, care să te ajute să alcătuiești un CV impresionant.

Pe lângă faptul că vei face o impresie bună cu un CV ca la carte, vei dobândi și cunoștințe care îți vor fi extrem de utile pe viitor, la locul de muncă.

Angajatorii din România încă pun preț pe ceea ce văd în CV și nu îi poți învinovăți. Pune-te în locul lor. Să presupunem că ești directorul unei firme de consultanță IT și vine la tine un tânăr de 24 de ani dornic să se angajeze, dar are doar 10 clase.

Oricât de bine ar stăpâni el domeniul, îi vei acorda jobul doar dacă e singurul candidat pe loc. Pentru că vei opta fără îndoială să acorzi șansa cuiva cu studii și cu o experiență și competențe similare.

Prin urmare, cursurile și diplomele nu atesta faptul că ești un expert. Sunt genii fără diplome și oameni de o calitate intelectuală îndoielenică, dar care au diverse diplome. E bine, totuși, să le ai, pentru a câștiga un capital de imagine în fața angajatorului tău și a potențialilor contracandidați pe anumite joburi pentru care intrați în competiție unii cu alții.

Prin urmare, primul pas care trebuie făcut spre obținerea jobului mult visat este calificarea, obținerea de cât mai multe diplome și recunoașteri oficiale ale meritelor tale, în respectivul domeniu de activitate.

Pasul 2. Vânează compania

O altă modalitate prin care poți obține un job pe care ți-l dorești foarte mult este vânarea companiei.

Poate că firma la care îți dorești să lucrezi nu are disponibilă o poziție vacantă strict pe jobul pe care ți-l dorești, dar are alte locuri de muncă valabile.

Ei bine, nu mai sta pe gânduri. Aplică pentru alte joburi și fă tot posibilul să fii acceptat. Explicația e simplă. Odată ce vei face parte din companie, șefii tăi îți vor cunoaște competențele și abilitățile. Din acel moment, totul devine extrem de simplu. În momentul în care se va ivi necesitatea de a angaja pe cineva pe poziția dorită de tine, cu siguranță vei fi printre primii oameni care vor primi o ofertă de loc de muncă.

E la fel de posibil să cucerești șefii cu priceperea și talentul tău și să îi convingi să îți acorde locul de muncă mult dorit, chiar dacă în organigramă nu e prevăzută o poziție vacantă. Până la urmă, managerii stabilesc câte poziții are un departament. Prin urmare, arată-le ce poți și vei fi răsplătit.

Pasul 3. Acceptă să faci parte din echipă și sub altă formă

La fel de bine poți obține locul de muncă la care visezi și acceptând un internship. Această modalitate seamănă foarte mult cu varianta prezentată anterior, dar e o versiune mai soft.

Vorbim despre o perioadă limitată de timp și intensivă, în care vei lua contact direct cu organizația respectivă și cu echipele din cadrul ei.

Internship-ul are numeroase avantaje, însă cel mai mare dintre ele este că nu riști nimic. Nu e ca și cum îți dai demisia de la actualul loc de muncă și pleci în marea pieței muncii, într-un mare necunoscut. Nu. E vorba despre câteva săptămâni în care vezi ce presupune acel job.

Mai mult decât atât, la finele programului s-ar putea să constați că nu e ceea ce îți place, ceea ce ai nevoie în respectivul moment din viața ta. Prin urmare, te vei alege cu o experiență, cu un contact profesional stabilit și vei știi pe viitor ce presupune acel job, acea firmă sau acei colegi.

Pasul 4. Nu uita să îți actualizezi datele de pe platformele sociale

Mulți dintre candidații pentru joburile de pe piața muncii din România neglijează actualizarea datelor de pe rețelele sociale și de recrutare. Acest lucru poate constitui un mare dezavantaj, atunci când se aplică pentru obținerea unui loc de muncă.

De ce? Explicația e simplă și are legătură cu tendința digitalizării, care a pătruns și pe piața muncii de la noi din țară.

Prin urmare, în ultimii ani, angajatorii au început să pună din ce în ce mai mare preț pe profilul online al candidatului.

Așa stând lucrurile, nu uita să ai datele actualizate atât pe Facebook, cât și pe Linkedin.

La fel de recomandat este să nu te descurajezi.

Poate nu ai experiența care se cere, poate nu ai studiile care se cer pentru o anumită poziție. Se poate întâmpla să găsești un job fix peste două zile, timp în care, evident, nu ai apucat să faci prea multe în acest sens.

Experții în resurse umane recomandă să încerci să obții jobul cu datele pe care le ai în prezent. Poate nu ești versiunea ideală care se caută, dar aici intervine puțin și conjunctura sau, pentru cei mai profunzi dintre noi, cartea destinului.

Ei bine, e posibil să fii departe de profilul ideal de candidat, dar e la fel de posibil să fii cel mai potrivit dintre cei care candidează pentru jobul respectiv. Da, se poate întâmpla.

La fel de bine, poate experiența ta profesională nu e relevantă pentru un anumit domeniu, dar poate angajatorul consideră că ești ceea ce are el nevoie, în acel moment, datorită cumulului de caracteristici ale tale, nu strict în legătură cu jobul respectiv.

Prin urmare, încearcă și nu te descuraja. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla și, cât timp nu riști, e evident că nu ai nici cum să câștigi, pentru că oricât ai fi tu de minunat, de priceput, nimeni nu te vede și nu te poate aprecia, dacă nu te evidențiezi și nu încerci să te faci văzut.

Fă-ti curaj și arată-le că ai multe abilități pe care pot conta, dincolo de cerințele pentru un anumit job.

Succes!

Sursa Playtech 

Alte articole