18.8 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

TÎRGU FRUMOS, EXPERIENŢA UNUI SPANIOL

Totul s-a întâmplat foarte repede, pe neaşteptate, o bursă de la Universitate cu destinaţia România. Am fost contactat de câteva persoane ca să aleg asociaţiile lor sau destinaţii precum Arad, Timişoara, Târgu Mureş… dar a fost o propunere care mi-a atras atenţia în mod deosebit, şi aceea a fost Tîrgu Frumos. Ştiu că în comparaţie cu restul, Tîrgu Frumos e un oraş mic, poate cu mai puţine oportunităţi ca şi marile oraşe, dar după cum mi-a spus persoana responsabilă că toate astea s-au întâmplat – Mihaela, destinaţia nu e cea mai importantă, dacă ceea ce îţi doreşti cu adevărat este să înveţi şi să cunoşti lucruri noi. Astăzi, după experienţa mea în ţara asta şi în acest orăşel, nu îmi pare rău de decizia luată.

Toţi spunem că vrem să facem ceva diferit, dar în final mereu alegem acelaşi lucru, aşa că am ales acest oraş mic, din regiunea Moldova, a României şi Asociaţia Asirys – Super Tineri.

Când îi pui cuiva care nu a mai fost aici, întrebări despre România, sigur răspunde cu opinii negative despre ţară şi despre oameni. După părerea mea există prea multe prejudecăţi şi stereotipuri în legătură cu populaţia României.

România este diferită, are o cultură vastă, pe care multe ţări din Europa şi-ar dori să o aibă, se resimte în oraşele sale, în sate, pe străzi, în case. Există o mare tradiţie pentru artizanat, mari artişti, chiar dacă resursele sunt limitate, creativitatea creşte cu paşi repezi. Au o cultură folclorică spectaculoasă, cântă, dansează şi mânuiesc o diversitate de instrumente muzicale cu o uşurinţă uimitoare.

Pe lângă culturalitate, este o ţară care m-a uimit prin istoria sa. Utilizează o limbă cu un vocabular foarte bogat şi multe expresii. Au avut o mulţime de înfruntări cu Imperiul Otoman, având în vedere că acesta era singura trecere spre Europa, şi nu mai zic de faimoasa istorie a Transilvaniei, pe care toată lumea o cunoaşte. Pe lângă asta, au participat la cele două Războaie Mondiale,  fiind masacrată mare parte din populaţia din cauza originii iudeice. Totodată au avut unul dintre dictatorii cei mai cunoscuţi în lume, Ceauşescu, care a lăsat ţara într-o situaţie precară.

Oamenii sunt diferiţi, mai ales când vii din altă ţară cu idei preconcepute, negative, oamenii te surprind din primul moment. Sunt foarte ospitalieri şi generoşi, de fiecare dată mă impresionează mai mult şi constat că persoanele mai puţin înstărite sunt cele care împart din puţinul pe care îl au.

În fine, vorbesc despre România în general, dar unde eu am locuit şi am constatat toate aceste lucruri a fost în Tîrgu Frumos, care în spaniolă se traduce “el mercado bello”, un orăşel frumos în regiunea Moldovei, la 40 km de Iaşi – una dintre capitatele culturale ale Europei.

Tîrgu Frumos este un orăşel tânăr, 25% din populaţia sa are sub 14 ani. La Centrul de Voluntariat din Casa de Cultură am avut o vară uimitoare, am fost într-adevar surprins de multe lucruri, întrucât am constatat un nivel cultural şi lingvistic excelent pe care îl au tinerii şi faptul că se implică în munca de voluntariat (în Spania voluntariatul nu este un lucru comun, uşor de întâlnit) la iniţiativa Mihaelei care face tot posibilul ca într-un orăşel mic ca acesta tinerii să beneficieze de oportunităţi culturale şi formare nonformală. Să creezi un stil de viaţă sănătos, să te ocupi de integrarea persoanelor în societate, să încurajezi creativitatea şi educaţia, dar într-un mod diferit, nu unul formal ca la şcoală. Ci un stil non-formal, unde învăţăm din practică, distrându-ne şi făcând lucrurile într-o maniera diferită. Toate aceste sunt doar unele dintre valorile pe câte Asirys Super Tineri le promovează.

Nu îmi rămâne decât să vă mulţumesc tuturor celor care aţi facut posibilă experienţa mea în România şi celor care zi de zi m-au făcut să mă simt ca acasă. Vă mulţumesc frumos, sper că Asirys să crească în continuare cum face acum, şi sper că ne vom revedea.

Vă salut şi vă încurajez,
Manolo

Sursa

Alte articole