In urma cazului mediatizat al nevazatorului din Pascani, caruia nu i s-au respectat drepturile, prefectului judetul Iasi a anuntat primariile din mai multe orase pentru a monta semafoare acustice pe raza localitatilor. Au fost trimise adrese catre primării, cu scopul de a veni in ajutorul celor care traiesc in intuneric zi de zi si in unele cazuri, isi risca viata, atunci cand ies pe strada.

Prefectul judetului Iasi, Marian Serbescu, a cerut primăriilor din Targu-Frumos si Pascani sa monteze semafoare acustice pe raza orasului, pentru a-i ajuta pe nevazatori. In primul oras mentionat, exista un astfel de semafor in fata Liceului Special Moldova, unde invata peste 100 de elevi cu deficente de vedere. Timp de cateva zile, acesta s-a stricat, insa autoritatile au rezolvat problema intr-un timp cat mai scurt.

Directoarea unitatii de invatamant speciale din Targu-Frumos, crede ca ar mai trebui cateva semafoare in oras. Sunt adulti sau batrani nevazatori, iar zonele agglomerate, cum ar fi piata agroalimentara, reprezinta un pericol pentru ei.

Si la Pascani, unde sunt peste 500 de nevazatori, autoritatile locale au raspuns Prefecturii Iasi: au promis ca vor aloca bani din bugetul local pentru aceste investitii.
Mentionam ca Asociatia Worldstreet, impreuna cu Asociatia Nevazatorilor din Romania, filiala Iasi au cerut autoritatilor sa remonteze instalatii sonore la semafoarele din orasele din judet. De altfel, potrivit Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, institutiile publice au obligatia de a lua o serie de masuri pentru persoanele cu deficiente de vedere.

Slider
loading...