Slujba de pomenire la statuia domnitorului “Ştefan cel Mare” din Paşcani. Comemorarea a fost organizată de liberalii din municipiu, sâmbăta 1 iulie de la ora 12.00. Deşi temperaturile caniculare au fost greu de suportat la eveniment au participat câteva zeci de persoane.

Statuia din Paşcani a lui Ştefan cel Mare a fost construită în anul 2012, din donaţii, de fostul viceprimar al municipiului Neculai Enea. Deşi este amplasată chiar în centrul municipiului, la doi paşi de Primărie, statuia este neîngrijita şi plină de rugină.
Menţionăm că pe 2 iulie se împlinesc 513 ani de la moartea voievodului moldovean.

Numele său este trecut şi în calendarul creştin-ortodox. Sfântul Ștefan cel Mare este cunoscut ca apărător al creștinătății. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe 20 iunie 1992. Legendele spun că el a înălţat câte o biserică sau mănăstire după fiecare bătălie câştigată. Şi după propriile lui mărturisiri au fost 36, din 38 date. Până acum, s-au atestat cam 30 de astfel de ctitorii, dintre care, cea mai cunoscută este Putna, locul unde îşi doarme somnul de veci.

Slider
loading...