Slider

Municipiul Paşcani intra în circuitul cultural românesc cu un simpozion naţional studenţesc de sculptură. Evenimentul va fi organizat de Universitatea Naţională de Arte “George Enescu” din Iaşi la propunerea sculptorului păşcănean Ilie Bostan, prodecanul unităţii de învăţământ. Administraţia locală şi-a luat angajamentul de a susţine cheltuielile, dar primeşte în schimb rodul creaţiei studenţilor, 12 lucrări de artă care vor fi expuse în public.

Insuliţa de la lacul Peştişorul din Paşcani se va transforma într-un atelier de sculptură pentru 12 studenţi artişti, 6 din Iaşi şi câte doi de la celelalte universităţi de arte din ţară, special selectaţi pentru acest eveniment. Timp de trei săptămâni de zile ei vor sculpta în blocuri de andezit pentru a realiza câte o lucrare de artă reprezentativă. Simpozionul intitulat “Forma şi Expresivitate” va fi desfăşurat în perioada 15 iulie – 12 august a.c.

Lucrările de arta vor fi donate municipalităţii în schimbul susţinerii financiare a proiectului. Sculptorul păşcănean Ilie Bostan spune că fiecare dintre ele valoreaza cel puţin 3000 de euro, conform onorariilor care se plătesc la astfel de concursuri şi că schiţele şi mulajele au fost selectate şi verificate de cadrele universitare.

Parteneriatul cu Universitatea de Arte din Iaşi a fost aprobat din a doua încercare, astăzi în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local. Şi luna trecută, şi acum, consilierii din opoziţie s-au abţinut de la vot pe motiv că banii necesari pentru organizarea evenimentului, ar fi trebuit să fie cheltuiţi pentru amenajarea unor sensuri giratorii.

Bugetul alocat organizării simpozionului este de 70.000 de lei cu 10.000 mai puţin decât în prima variantă. Banii vor fi cheltuiţi atât pentru cazarea şi masa participanţilor cât şi pentru materia primă şi uneltele folosite la sculptură. Totodată cele mai bune lucrări vor fi premiate, tot din suma alocată din bugetul Pascaniului. Consilierii din opoziţie au contestat cheltuielile pe motiv că nu ar fi suficient justificate.

Întrebat dacă sunt suspiciuni de fraudă, consilierul care a pus sub semnul întrebării lista de cheltuieli a arătat cu degetul spre funcţionarii Primăriei, deşi edilul municipiului a spus că documentaţia a fost pusă la dispoziţie de organizatori.

Situaţia a fost clarificata chiar de iniţiatorul simpozionului. Întrebat de jurnalişti, sculptorul Ilie Bostan a spus că lista de cheltuieli făcută şi transmisă de el municipalităţii este estimativă iar studenţii universităţii vor veni cu o parte din echipamentele necesare.

Banii au fost alocaţi din bugetul rezervat tinerilor, asociaţiilor şi fundaţiilor. Astfel din cele 150.000 de lei au fost luate pentru simpozion 70.000 de lei, restul de 80.000 de lei urmând să fie împărţite asociaţiilor şi fundaţiilor, în urma unui concurs de proiecte. Un consilier local a atras atenţia că suma rămasă pentru tineri este prea mică şi că edilul municipiului nu şi-ar fi respectat promisiunile făcute în cadrul dezbaterii publice a proiectului de buget.

În replică reprezentanţii Primăriei au explicat că parteneriatul cu studenţii de la arte ar aduce beneficii reale municipalităţii. Atelierul de sculptură va fi în aer liber, deschis tuturor celor interesaţi, iar cele 12 sculpturi ar urma să fie amplasate într-un loc public. Condiţia este că soclurile să fie realizate, tot de administratia locală vrea să cheltuiască cel mult 12.000 de lei fără tva, suma rămasă locală, până la sfârşitul simpozionului.

Menţionăm că anul trecut 4 ONG-uri din Paşcani au împărţit suma de 100 000 lei alocată de la bugetul local, în urma unui concurs de proiecte. Este vorba despre Asociaţia “Şansă 2010” care a obţinut 30.000 de lei pentru organizarea unie tabere la care au participat peste 400 de copii, asociaţia ATOR -22.000 lei, Asociaţia Catolică “Cavanis” – 17 000 lei şi Clubul Long Ho Paşcani 30.000 lei. În acest an au mai rămas 80.000 de lei iar sesiunea de înscriere şi evaluare va avea cel mai probabil luna viitoare.

Slider
loading...