More

  Sfintii Apostoli Petru si Pavel

  Array

  Crestinii ortodocsi ii praznuiesc maine pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel • Milioane de credinciosi isi sarbatoresc astazi onomastica • Aceasta zi marcheaza si miezul verii agrare si perioada secerisului

  La sfarsitul acestei saptamani, crestinii celebreaza una din cele mai importante sarbatori de peste an, cea a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cei doi sfinti se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii pentru ca au contribuit la raspândirea cuvântului evanghelic în multe parti ale lumii.

  Când Biserica a luat hotarârea de a-i pomeni în aceeasi zi, a fost calauzita de cursul istoric al evenimentelor. Amândoi au fost încununati cu o cununa a martiriului în aceeasi zi, 29 iunie, anul 67. Dar în afara de coincidenta zilei martiriului, Biserica a mai avut în vedere faptul ca pe cât de mare este Petru, tot pe atât de mare este si Pavel, Apostolul neamurilor, cel ce s-a convertit pe drumul Damascului.

  Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost la aceeasi înaltime religioasa si morala, ei fiind considerati a fi poate cei mai importanti apostoli ai crestinatatii. Sarbatoarea are radacini stravechi si in privinta obiceiurilor. Denumita popular Sanpetru, ziua de astazi are o insemnatate aparte, intrucat marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului.

  Sanpetrul de Vara apare, in traditia populara, fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta. In povestirile si snoavele populare, Sanpetru este un om obisnuit, credincios, foarte harnic si bun sfetnic. Sanpetru este luat de Dumnezeu in cer unde i se incredinteaza portile si cheile Raiului. Sanpetru poate fi vazut de pamanteni la miezul noptii, cand se deschide pentru o singura clipa cerul.

  Sanpetru este cel mai cunoscut “sfant” al Calendarului popular. Importanta sarbatorii este subliniata de postul care o precede, Postul lui Sanpetru, care, spre deosebire de Postul Pastelui, Postul Craciunului si Postul Santamariei, are numar variabil de zile.

  Local, sarbatoarea era anuntata de anumite repere cosmice si terestre: aparitia licuricilor, amutitul cucului, rasaritul constelatiei Gainusei si altele. Cateva milioane de credinciosi isi sarbatoresc astazi si ziua onomastica.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Să fim oameni, nu roboți!

  Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este cel puțin o persoană singură sau o...

  O femeie din București își caută mama. Aceasta s-ar fi stabilit în Pașcani

  O femeie din București își caută mama. Aceasta s-ar fi stabilit în Pașcani. //

  Paște fără tichete sociale pentru pășcănenii cu venituri mici! Viceprimarul Rățoi: Sunt bani aruncați pe apa Sâmbetei! Pintilie: În calitate de președinte al PNL...

  Pășcănenii cu venituri mici nu vor primi, in acest an, tichete sociale de Paste. Hotărârea a fost luată de legislativul pascanean, întrunit in ședința...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet