0.8 C
Paşcani
vineri, ianuarie 21, 2022

“Sfantul Gheorghe” – pregatiri pentru hram

“Sfantul Gheorghe” – pregatiri pentru hram

Saptamana viitoare va incepe cu o zi importanta pentru crestinii ortodocsi. Luni, 23 aprilie, este sarbatorit Sfantul  Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta si unul dintre cei mai iubiti sfinti din calendarul ortodox. Circa 1 milion de romani isi sarbatoresc onomastica, iar potrivit traditiei, in aceasta zi se impodobesc casele cu crengi verzi care simbolizează renaşterea naturii.

Este mare sarbatoare si in lacasurile de cult care poarta numele sfantului. In Pascani sunt doua biserici, una in cartierul Fantanele si celalalta in suburbia Lunca, iar in comune, biserica de la Topile, poarta numele sfantului. Toate aceste lacasuri de cult se pregatesc pentru hram. Se fac slujbe speciale la care participa sute de oameni.

Duminica seara, de la ora 17:00, va fi oficiata Vecernia, unde vor fi prezenti toti preotii din oras. Iar luni, in zi de hram se va oficia Sfanta Liturghie si o agapa frateasca” a precizat parintele Dumitru Cristea, preot paroh la Biserica Sfantul Gheorghe, cartierul Fantanele.

Si la Hirlau va fi mare sarbatoare pe 23 aprilie, deoarece biserica ctitorita de Stefan cel Mare, inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi, are hramul Sfantul Gheorghe.

Mentionam ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303, scrie presa nationala.

Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.

 

 

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Pașcaniul va avea un nou protopop. Postolachi s-a retras după 31 de ani de activitate – FOTO

Municipiul Pascani are un nou protopop. Este vorba despre...

Tânăr lovit pe trecerea de pietoni, pe strada Dragoș Vodă din Pașcani – FOTO

Accident rutier cu o victima, joi, 20 ianuarie, in...

Radiografia parcurile din Pașcani. Cetățenii dezamăgiți, mobilier distrus – FOTO

Dezastru in parcurile din municipiu Pascani. Asa numitele locuri...

Focar de coronavirus la Pașcani. 11 cazuri confirmate la Compartimentul TBC

Efectele noului val pandemic, se resimt si in municipiul...