9.5 C
Paşcani
miercuri, septembrie 22, 2021
Array

„Sângele electronic”, dezvoltat de IBM: calculatoarele sunt răcite și alimentate cu energie

Calculatoarele viitorului ar putea fi alimentate cu sânge electronic. Inspiraţi de creierul uman, cei de la IBM testează un lichid care ţine computerele în viaţă. Le alimenteză cu energie şi le scapă de căldură. Până la jumătatea acestui secol, această tehnologie ar putea face ca un calculator cu o putere imensă să încapă pe un birou.

Calculatoarele puternice au două mari probleme: cu cât au o putere mai mare de calcul cu atât au nevoie de mai multă energie electrică. Şi, cu cât consumă mai multă electricitate, cu atât emană mai multă căldură. Pentru rezolvarea acestor probleme IBM a anunţat că dezvoltă un lichid care va avea un dublu rol: va ajuta atât răcirea componentelor şi, în acelaşi timp, le va alimenta cu electricitate.

În momentul de faţă există sisteme de răcire cu lichid pentru calculatoare, însă alimentarea cu energie electrică se face în continuare prin fire. Iar cei de la IBM speră că lichidul pe care îl dezvoltă va face calculatoarele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Căci în acest moment tehnologia calculatoarelor a evoluat mai rapid decât cea energetică. În acest moment pot fi construite computere cu o putere de calcul uimitoare, însă acestea ar avea nevoie de mai multă energie decât pot produce toate centralele electric de pe glob.

În acelaşi timp, calculatoarele răcite şi alimentate cu lichid ar fi mai mici. Dimensiunea mare a computerelor din ziua de azi este dată de faptul că fiecare procesor are nevoie de propria sursă de energie şi de propriul sistem de răcire.

De fapt, sistemele de răcire, aşa-numitele coolere, ocupă mai mult spaţiu decât procesorul în sine. Iar coolerele au nevoie la rândul lor de energie electrică. În viitor, procesoarele ar putea fi suprapuse şi inundate într-un lichid de genul celui produs de IBM. Aşadar, în spaţiul ocupat acum de un procesor, ar putea încăpea cel puţin zece.

Această tehnologie lichidă ar putea face ca super-calculatoarele să nu mai ocupe clădiri întregi, ci doar un colţ de birou. În vreme ce calculatoarele convenţionale ar putea fi reduse la dimensiunea unui cub de zahăr.

Iar această tehnologie poate fi aplicată şi în construirea dispozitivelor mobile. Tabletele şi telefoanele inteligente ar putea deveni mult mai subţiri. Şi mult mai puternice. Căci în acest moment Apple, Samsung, LG şi ceilalţi producători se străduiesc să găsească un compromis între puterea componentelor şi dimensiunile lor.

Sursa Digi24

DE LA ACELAȘI AUTOR

Un nou proiect pentru Școala Gimnazială Specială Pașcani

C.P. Specialii de Pașcani lansează proiectul „Împreună în școala viitorului”. Derulat de Asociația Go Care România în...

PSD impune în Parlament termene clare pentru Autostrada Unirii

În sfârșit, niciun ministru al Transporturilor și nimeni care este direct implicat în construcția și dezvoltarea infrastructurii...

ANUNŢ CONCURS, PRIMARIA CRISTESTI

Primăria comunei Cristeşti, judeţul Iaşi, cu sediul în Cristeşti, judeţul Iaşi, Str. Principală, organizează examen de promovare...

Întreruperi de apă la Deleni

În scopul igienizării rezervoarelor de apă potabilă din localitatea Poiana Deleni din comuna Deleni, de 300 mc...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI