-1.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 8, 2021

Sacii cu coduri de bare, in locul taxei de salubritate, o idee „perfecta” care nu poate fi aplicata

Taxa de salubritate nu va fi mai mica in anul 2021, la Pascani. Persoanele fizice dar si cele juridice vor fi nevoite sa achite aceleasi sume ca si cele din acest an, iar regulamentul de calcul a ramas nemodificat. De asemenea solutia anuntata de edil, cea de cumparare si folosire a sacilor cu coduri de bare, in locul taxei de salubritate, ramane  doar o propunere importata din tarile occidentale, cu sanse mici de aplicare in urmatorii ani de zile.
Primarul municipiului a aflat ca o astfel de solutie nu are suport legal si nu poate fi aplicata decat daca va fi modificat Regulamentul de salubritate, cu aprobarea asociatiei judetene ADIS, din care Pascaniul face parte, cu acordul edililor din judet. De asemenea contractul de delegare nu poate fi modificat sase ani de zile iar operatorul ar trebui sa isi asume costuri suplimentare. Pentru a avea sustinere  edilul a solicitat sprijinul Consliului Judetean Iasi. Marius Pintilie a anuntat ca va avea o intalnire cu presedintele Costel Alexe, intre Craciun si Anul Nou pe acesta tema.

Conform regulamentului plata serviciului de salubritate se face din banii colectati de la persoanele fizice si juridice, prin intermediul taxei de salubritate. Primarul municipiului crede ca taxa platita de societati este inutila si enorma desi toti banii colectati intr-un an nu sunt suficienti pentru achitarea facturilor la salubritate.

Din acest motiv persoanele fizice si cele juridice ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege intre plata in functie de cantitatea de gunoi predata, prin cumpararea de saci cu coduri de bare, si achitarea taxei lunare de salubritate.

Marius Pintilie a recunoscut ca propunerea lui ar putea sa nu fie acceptata de ceilalti primari din judet.`El a spus ca isi doreste ca proiectul sau sa fie sprijinit si de alti edili pe motiv ca este o ar fi o metoda perfecta pentru gestionarea salubritatii.

Mentionam ca in momentul de fata, la Pascani, persoanele fizice achita cate 8,06 lei pe luna, de persoana iar societatile comerciale câte 4,5 lei/lună pentru fiecare angajat,la care se adăugă şi sumele rezultate din suprafaţa spaţiilor declarate.

Societatile care opteaza pentru plata în funcţie de cantitatea de gunoi generată trebuie să depună  o declaraţie cu cantităţile colectate şi confirmate de operator iar apoi se face regularizarea taxei de salubritate.
Acesta formula nu a asigutat intreaga suma necesara achitarii facturilor emise de operatorul regional de salublritate, iar din acest motiv, diferenta a fost suportata de la bugetul local.
Probleme cu incasarea taxei sunt in special la societatile comerciale. Unele refuza sa o plateasca dar arunca gunoaiele la punctele de colectare altele au atacat in instanta taxa de salubritate. Printre contestatari se afla si una dintre societatile primarului, dar Tribunalul Iasi a respins cererea de anulare.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Locuri de veci, doar pentru cei cu certificat de deces

Locurile de veci in noul cimitir al municipiului Pascani vor fi repartizate doar pe baza certificatului de...

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI