14.7 C
Paşcani
duminică, septembrie 19, 2021
Array

Revoltă pe malul Siretului. Zeci de săteni și-au pregătit furcile și topoarele pentru a-și apăra pământurile VIDEO

SCANDAL PAMANT VANATORIRevolta sociala pe malul Siretului. Zeci de sateni din comuna Vanatori ameninta ca vor recurge la masuri extreme daca pamantul mostenit de la parintii si bunicii lor, va fi lucrat de straini. Oamenii spun ca si-au pregatit furcile si topoarele pentru a-i impiedica sa cultive pamanturile pe cei care au primit titluri de proprietate acolo .


Scandal de primavara
In fiecare primavara este scandal pe malul drept al Siretului. Cateva zeci de familii din comuna Vanatori isi apara pamanturile, cum pot, pentru a nu fi exploatate de societatea primarului Pascaniului, Dumitru Pantazi. Se aduna la capatul tarlalei aflata pe dealul din apropiere, cu furcile si topoarele, drept stavila in fata tractoarelor care vor sa are si sa insamanteze. Actiunea de paza este organziata si pe timpul noptii, iar daca vreun strain indrazneste sa intre pe terenul lor, risca sa fie linsat.

Terenul parintilor, in proprietatea strainilor
Oamenii considera ca terenul respectiv li se cuvine. Este mostenit de la parintii si bunicii lor il munceau inainte de colectivizare. Au si adeverinte agricole care sa ateste acest lucru. Doar ca, alti cetateni au primit titluri de proprietate pe aceleasi suprafete agricole si au dat pamantul in arenda la societatea primarului.
Asa se intampla de ani de zile din cauza balbaielilor autoritatilor locale si judetene de fond funciar. Primarul comunei Vanatori sustine ca din punct de vedere legal, problema a fost rezolvata. Majoritatea dintre cei cu adeverinte au primit terenuri in echivalent pe un alt amplasament, intr-un sat din apropiere.

Pagube penale
Dar nu toti satenii au fost recompensati. Cateva zeci de persone au ramas fara pamant deaorece nu au fost trecute pe lista validata de Comisia Judeteta de Fond Funciar. Toti sunt nemultumiti si inca mai spera sa se intoarca pe terenurile mostenite din familie sau de la rude, nu il alta parte.
Mai mult, oamenii sunt speriati dupa ce au fost dati in judecata de societatea care a arendat pamantul de la noii proprietari. Satenii se tem ca ar putea sa fie pusi sa plateasca pagube pentru ca nu au lasat tractoarele sa cultive terenul. In acelasi timp il acuza pe primarul Pascaniului ca le-ar fi distrus culturile, insamantate de ei pe aceleasi terenuri.
Si Primaria Pascani a facut plangeri pentru tulburare de posesie impotriva satenilor de la Vanatori. S-a ajuns pana acolo incat a fost nevoie de interventia politistilor si a unui negociator care sa aplaneze conflictul.

Istoria pamantului pierdut
Pentru a deslusi cauzele acestei probleme, nerezolvata de 24 de ani de zile, ne-am deplasat la Primaria Pascani. Secretarul institutiei a explicat cine si mai ales in ce imprejurari a ajuns sa detina, cu acte, aceste terenuri.
Este vorba despre o suprafata de cca 60 de hectare care a apartinut unor cetateni din comuna Vanatori. Imediat dupa colectivizare terenul a fost dat CAP-ului Lunca Pascani. La scurt timp, prin legea care stabilea limitele administrative ale localitatilor, acelasi teren a fost dat orasului Pascani. Asa se explica cum a ajuns ca pamantul satenilor de la Vanatori sa ajunga in proprietatea municipiului invecinat.
Situatia se complica si mai mult dupa Revolutia din 1989 odata cu aparitia legilor fondului funciar. Primaria din Vanatori a eliberat, imediat adeverinte, conform registrelor agricole care demonstreaza ca satenii nemultumiti trebuiau sa isi primeasca terenurile inapoi, pe vechile amplasamente. Secretarul Mircea Zuzan sustine ca de aici au pornit toate problemele, deoarece suprafata de teren pentru care au fost eliberate adeverintele nu mai apartinea comunei Vanatori, ci municipiului Pascani.

Mai mult, avederintele care au creat atatea asteptari satenilor nu au fost transformate in titluri de proprietate asa cum ar fi fost normal. In schimb, alte zeci de familii au fost puse in posesie pe acelasi amplasament ele primind titlurile emise de Comisia Judeteana de Fond Funciar. S-au creat astfel doua categorii de proprietari: cei care au acte doveditoare ca pamantul era al parintilor si bunicilor si nu l-au primit, si cei care au devenit proprietarii al aceluiasi teren fara sa fi avut pamant acolo.

Cine este vinovat?

Satenii au incercat sa preintampine acest deznodamant. Ei au facut numeroase plangeri si actiuni in judecata. Dupa ani de zile judecatorii au obligat Comisia Locala de fond funciar sa rezolve acesta problema, in regim de urgenta. Din motive greu de inteles, membrii comisiei nu au dat curs hotararii judecatoresti complicand si mai mult lucrurile.

Primarii s-au inteles. Unii sateni au ramas fara pamanturi

Pentru compensarea suprafetelor de teren intre comuna Vanatori si Primaria Pascani a intervenit un protocol semnat in timpul administratiei Craciunescu, in anul 2009. Asa s-a ajuns ca unii sateni sa primeasca terenul solicitat pe domeniul care apartine Pascaniului si invers.
Sunt si sateni care nu au primit nimic inapoi. Unii pentru ca au refuzat sa se duca pe alte amplasamente, altii pentru ca nu au stiut sa dea din coate. Multi dintre ei se afla acum la limita rabdarii si sunt dispusi la gesture extreme.

Glasul pamantului
In prezent, cele peste 60 de hectare de teren de pe malul Siretului sunt lucrate de satenii din Vanatori desi apartin altora. Sunt deja 11 proprietari cu acte in regula, iar alti 20 asteapta sa le primeasca. Ei au dat terenurie in arenda la Agrocomplex Lunca Pascani si acum asteapta sa primeasca in schimb bani sau alimente. Ceilalti au ramas doar cu adeverintele, ingalbenite de timp, cu nervii intinsi la maxim, haituiti de politie si justitie. De cealalta parte, societatea incearca sa le cultive terenurile asa cum s-a obligat fata de proprietari. Mai mult, i-a dat in judecata pe sateni pentru recuperarea pagubelor.
Sunt toate ingrenientele pentru izbucnirea unui scandal de proportii, a unei tragedii. Ramane de vazut pana unde se va ajunge, cine si mai ales cum va da curs glasului pamantului.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI