-3.1 C
Paşcani
joi, ianuarie 20, 2022

Restricții impuse participanților la pelerinajul Sf. Parascheva de la Iasi

La câteva ore după anunţul facut de primul-ministru Florin Citu in legatura cu pelerinajul Sf.Parascheva ce va avea loc in acest an la Iasi, organizatorii celei mai mari sărbători religioase din România au stabilit şi primele reguli. Masca devine obligatorie în curtea Mitropoliei şi pelerinii nu au voie să atingă moaştele cu obiecte voluminoase.

Iar cine vrea să asculte slujba religioasă din interiorul Catedralei va trebui să prezinte un certificat de vaccinare. Însă, pentru că mulţi vor să evite aglomeraţia au început deja să vină mai devreme la racla cu sfintele moaşte.

Cel mai probabil, spun preoţii, sărbătoarea laică va începe oficial peste o săptămână, pe data de 8 octombrie, tocmai pentru a fi evitată aglomeraţia din ziua de hram.

Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor: ”În timp util, cu siguranţă vom anunţa ziua în care racla va fi scoasă, afară, pe esplanadă, şi va fi aşezată în baldachinul amenajat aici, în curte. Tot mai mulţi credinioși vin la Catedrala Mitropolitană ca la o farmacie pentru suflet”.

Pentru că Iaşiul este în scenariul roşu, au fost anulate mai multe târguri şi festivităţi, organizate anual, în preajma hramului Sfânta Parascheva. Iar celebra masă a pelerinului, când oamenii primeau sarmale, apă, suc şi fructe nu se va mai întinde la Cantina Socială.

Voluntarii vor împărţi credincioşilor doar caserole cu mâncare, imediat după ce slujba va lua sfârşit. Primăria va trebui să ia măsuri speciale de protecţie sanitară.

Mihai Chirica, primarul Iaşiului: ”Să încercăm să creem cât mai multe culoare de ordine, cu distanţare la fiecare dintre ele, să contribuim cu cumpărarea de materiale dezinfectante, măşti şi cât mai mulţi voluntari care să ne sprijine ca lumea să nu se aglomereze. Nu există restricţii din punct de vedere al apartenenţei la o localitate sau alta”.

Accesul în zona Mitropoliei va fi permis oricui. Însă, în incitanta Catedralei vor putea intra doar persoanele vaccinate, cele care au un test negativ valabil, sau fac dovada că au trecut prin boală.

 

sursa Știrea de Iași 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Anunt privind finalizarea implementarii proiectului „Grant pentru capital de lucru”

SC IRIS GHEŢ TRANS SRL anunta finalizarea implementarii proiectului...

40% din cazurile de cancer sunt datorate stilului de viață. Ce poți schimba pentru a preveni apariția bolii

Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în țările...

Ministrul Finanțelor: România va impozita multinaționalele cu 15% din profit de la 1 ianuarie 2023

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, marți seara, că...

DN 28B (Târgu Frumos – Botoșani), extins cu o bandă pe fiecare sens

Potrivit imaginilor făcute publice de Direcția Regională de Drumuri...