19.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 17, 2021

Punct de lansare a rachetelor antigrindina la Boureni-Motca

Inca un punct de lansare a rachetelor antigrindina ar urma sa fie construit in judetul Iasi, mai exact, in localitatea Boureni, din apropiere de Pascani. Primarul comunei Motca, Constantin Serioja Hobinca, a precizat ca a primit de curand vizita unor reprezentanti din doua ministere si ca a fost stabilita locatia.

Sistemul de lansare ar urma sa asigure culturile pe o raza de 10 km si ar putea crea pana la opt locuri de munca” spune edilul din Motca.

De precizat este faptul ca, in judetul Iasi, suprafata de protectie a unitatii de combatere a Centrului Zonal Moldova este de circa 177.000 de hectare. In acest an, au fost finalizate lucrarile la trei puncte de lansare noi de la Strunga, Sarca si Halaucesti, ce fac parte din Grupul Cotnari.

Potrivit datelor MADR postate intr-un articol pe Agerpres, programul prevede pentru anul 2019 creşterea punctelor de lansare a rachetelor la 99, acestea urmând să protejeze circa 3,1 milioane hectare cu culturi agricole, în 2020 la 133 şi în jur de 5,5 milioane hectare protejate, dar se va începe combaterea grindinei şi cu avioane utilitare specializate, în 2021 – 165 şi 7,7 milioane hectare, iar în 2022 – 200 de puncte de lansare rachete şi 8,4 milioane hectare protejate.

Mentionam ca la impactul cu norii, rachetele elimina iodura de argint care împiedică formarea grindinei. Specialiștii spun că substanța chimică nu ajunge pe pământ.

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Concurs pentru postul de manager la Spitalul Sfântul Ioan din Târgu Frumos

Consiliul de Administratie al Spitalului de Boli Cronice Sfantul Ioan din orasul Targu Frumos organizeaza concurs pentru...

Furt dintr-un birou, surprins de o cameră stradală. Pagubă de o mie de lei

Un noua presupusa infractiune a fost filmata de o camera stradala intr-o zona din municipiul Pascani. Un...

Aleșii locali roagă cetățenii să nu mai arunce resturile din construcții în pubele. Deșeurile pot fi ridicate de operatorul de salubritate de la domiciliul...

Administratia locala din Pascani face apel, din nou, catre cetateni sa nu mai puna gunoaie rezultate in...

Ajutorul de încălzire se va da printr-o nouă lege. La Pașcani, nu se primesc cereri deocamdată

Ajutorul de incalzire se va da printr-o noua lege la Pascani, la fel ca si in toata...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI