9.5 C
Paşcani
miercuri, septembrie 22, 2021

Prima sarbatoare din noul an bisericesc. 8 septembrie – Nasterea Maicii Domnului

Sarbatoare mare in randul crestinilor ortodocsi, sambata, 8 septembrie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Maicii Domnului. Este prima mare sarbatoare a anului noi bisericesc, inceput la 1 septembrie.

Potrivit statisticii, în ţara noastră, peste 2.2 milioane de femei poartă numele de Maria, Mărioara, Mariana şi în jur de 416.000 de bărbaţi se numesc Marian sau Marin.

In aceasta zi sunt si numeroase traditii si obiceiuri iar in credinta populara, sarbatoarea reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.

Mentionam ca părinţii Maicii Domnului au fost Ioachim şi Ana. Tatăl ei era din seminţia lui Iuda şi urmaş al regelui David, iar mama sa era fiica preotului Matthan şi descendentă din familia preoţească a lui Aaron. Astfel, avea să se împlinească prorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă – împărătească şi preoţească.

In apropierea oraselor Pascani, Targu Frumos si Hirlau sunt mai multe biserici care au hramul in aceasta mare sarbatoare printre care si lacasul de cult din Boureni, comuna Motca, Buhalnita, Gura Badilitei, Muncelul de Sus, Slobozia sau Zagavia.

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

FOTO | Sezonul murăturilor. Legume proaspete în piața Deal din grădina unui producător local, de la intrarea în Pașcani

Este sezonul muraturilor si timpul potrivit pentru pregatirea camarii pentru iarna. Pietele agroalimentare din municipiul Pascani s-...

Ansambluri din Hărmănești și Tătăruși, la Ateneul Național Iași

Doua ansambluri folclorice din preajma municipiului Pascani vor evolua pe scena Ateneului National din Iasi, in cadrul...

VIDEO | Ziua și furtul din societăți la Pașcani. Rucsac furat dintr-un coafor de pe strada Moldovei, de un adolescent

Ziua si furtul din societati comerciale in municipiul Pascani. Luni, 21 septembrie, inca o persoana a postat...

Profesori de la Unirea, mobilitate în Spania

Sase profesori de la Colegiul Unirea din municipiul Pascani s-au perfectionat in rezolvarea conflictelor ce apar intre...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI