19.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 17, 2021

Prima româncă recunoscută drept sfântă. A fost ucisă cu 42 lovituri de cuțit

Peste o lună, va fi beatificată de Biserica Catolică prima femeie din România. Evenimentul va avea loc la Nisiporeşti (lângă Hălăuceşti, Iaşi), localitatea unde s-a născut Veronica Antal, cea care a fost ucisă, pe 24 august 1958, cu 42 de lovituri de cuţit. Criminalul încercase să o violeze, dar tânăra s-a opus cu toată fiinţa ei. A murit strângând rozariul în mâna dreaptă. „Fecioară ai fost, fecioară ai rămas. Cinste ţie“, a spus medicul legist la autopsie.

Veronica Antal este pe punctul să devină pe 22 septembrie prima femeie română şi primul laic român care este beatificat de către Biserica Catolică. Însă povestea care stă în spatele crimei din 24 august 1958 este una care nu a fost elucidată complet nici măcar până în ziua de astăzi. În urmă cu 15 ani, în 2003, în acelaşi an în care reprezentanţii Episcopiei Romano-Cato­lice din Iaşi au început să strângă mărturii pentru dosarul de canonizare, reporterul „Ziarului de Iaşi“ Mirela Corlăţan a mers să discute cu o parte dintre cei care îşi mai aminteau de tânăra de 23 de ani sau de povestea sa, auzită de la părinţi. Încă de atunci, povestea era una care aluneca deja spre legendă şi părerile oamenilor cu greu puteau fi puse cap la cap pentru a lămuri ce s-a întâmplat mai ales după momentul crimei.

 

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

DE LA ACELAȘI AUTOR

S-a stabilit cum se dau banii prin ”Anghel Saligny”. Fiecare judeţ va primi cel puţin 140 milioane de lei

Alocări de cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, de 4 milioane pentru fiecare...

Certificat verde la restaurant, mall și nunți. Arafat: Avem legea, e nevoie de HG. Există deja o aplicație care poate citi codul QR

Oamenii ar putea intra la restaurant, mall și nunți cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare...

Noi măsuri pentru românii care beneficiază de ajutor social. Ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii

Guvernul a aprobat miercuri, 15 septembrie, noi măsuri pentru stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de...

Ce trebuie să facem dacă primim facturi uriașe la energie. Oficial ANRE: „Și furnizorul își dă seama că cineva a comis o eroare”

Mulți români se plâng că au primit facturi uriașe la energie electrică. Un locuitor din Sectorul 1...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI