10.8 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Preţul la căldură a fost majorat usturător dar urmează să fie micşorat. Consilierii PSD şi PMP au votat, opoziţia speculează politic, primarul spune că a fost păcălit

Decizie şoc în legislativul păşcănean. Consilierii PSD şi PMP au hotărât majorarea preţului la căldură, cu peste 50% pentru populaţie. Efectul este devastator atat asupra locatarilor de la bloc ramasi la sistemul centralizat, majoratatea dintre ei cu probleme sociale, cat si asupra regiei care ar putea ramane fara abonati. Proiectul propus de primarul Dumitru Pantazi a fost aprobat doar de consilierii PSD şi PMP în timp ce liberalii au preferat să nu îşi asume nici o responsabilitate. Preţurile abia majorate ar urma să fie diminuate prin nefinanţarea pierderilor regiei. Edilul municipiului spune că va convoca o şedinţă extraordinară în următoarele zile.

În mod surprinzator, nici consilierii de la putere, nici cei din opoziţie, nu au avut nimic de comentat pe marginea acestui subiect extrem de important. Mai mult, în Comisia Economică proiectul a primit aviz negativ. In sedinta de plen insa, proiectul a fost votat in cateva minute minute, fara intrebari sau dezbateri. Consilierii din opoziţie au motivat, în conferinţa de presa de după şedinţă, că nu au intervenit cu propuneri si comentarii pentru a-l lăsa pe primar să greşească.

De cealaltă parte edilul municipiului şi consilierii PSD, luaţi prin surprindere, au spus ca se aşteptau ca proiectul să fie votat şi de consilierii PNL.

Majorarea de preţ solicitată de conducerea regiei locale de termoficare şi aprobată de consilierii PSD şi PMP, are la bază un audit energetic, făcut la comanda RAGCL de o firmă de specialitate. Din document reiese că unitatea ar înregistra pierderi în activitatea de termie de aproape 20% sau chiar mai mult, conform directorului Gelu Nedelcu. Raportul a fost aprobat de toţi consilierii locali prezenţi la şedinţă, fără nici o obiecţie, fiind astfel însuşite şi consecinţele. În continut se arata că preţul căldurii trebuie majorat pe motiv că au crescut salariile şi preţurile la energie şi gaz, iar pierderile trebuie incluse în preţul de producţie pentru că regia să poată funcţiona în continuare.

Întrebaţi de ce au aprobat pierderile tehnologice dar au fost împotriva introducerii lor în tarif, prin majorarea preţului la căldură, consilierii PNL au explicat că ar fi preferat ca acesta creştere să fie făcută în mai multe etape, în funcţie de gradul de suportabilitate al populaţiei. Propunerea nu a fost discutată în şedinţa ci anunţată în conferinţă de presă, pentru a-I lăsa pe consilierii PSD să îşi asume întreaga responsabilitate, chiar daca consecintele vor fi resimtite de mii de locatari de la bloc.

La scurt timp după şedinţă, edilul municipiului a anunţat că intenţionează să diminueze preţul la căldură, după ce tocmai a fost majorat. Primarul susţine că va convoca o şedinţă extraordinară în zilele următoare pentru a elimina din preţ pierderile tehnologice care tocmai au fost aprobate de toţi consilierii. Pantazi mai spune că a constatat că anumite componente din preţul propus de RAGCL sunt exagerate iar pierderile tehnologice ar trebui diminuate prin investiţii, nu plătite de păşcăneni.

Conform hotărârii de astăzi preţul la căldurii pentru populaţie, la RAGCL Paşcani a fost majorat cu 134,23 lei, de la 265  la 399, 23 lei/Gcal pentru fiecare gigacalorie consumată. De asemenea preţul de producţie a fost majorat de la 391,75 lei la 525,98 lei inclus TVA, pentru agenţii economici.
Primarul spune că va convoca consilierii în şedinţa de urgenţă pentru că preţul de producţie să scadă de la 525,98 lei la 449,01 lei inclus TVA iar cel de vânzare pentru populaţie de la 399,23 la 332,26 lei pe gigacalorie.
De asemenea pentru anul 2018 va fi păstrată subvenţia la căldură plătită de toţi contribuabilii dar de care beneficiază doar câteva mii de familii, de 126, 75 lei pentru fiecare gigacalorie. Măsura a fost luată pentru a acoperi diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de vânzare, în timp ce alte administratii din ţară au renunţat la a mai subvenţiona de la bugetul local sistemele centralizate de încălzire. În acelaşi timp regia păşcăneană de termoficare ar rămâne fără abonaţi dacă preţul la caldura va rămâne majorat cu peste 50% şi fără să fie subvenţionat. În momentul de faţă la sistemul centralizat de încălzire mai sunt sub 3000 de consumatori, peste 2/3 din păşcănenii de la bloc preferând centralele de apartament.

Alte articole