More

  Prejudecăţile din satul românesc: Viaţa femeilor este condusă de soţ şi de gura lumi

  Array

   

  Prejudecăţile încă guvernează lumea satului românesc. Viaţa femeilor este trasată de soţ, familie, nevoile gospodăriei sau de gura lumii. Rolul ei este clar: acela de mama şi de gospodină, iar ideea că aceasta poate să facă şi altceva iese din discuţie. Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural a derulat un proiect prin care sute de femei din mediul rural au primit o mână de ajutor pentru obţinerea unui loc de muncă.

  Aproape 800 de femei din mediul rural au participat la cursuri de calificare gratuite în cadrul unui proiect european, începând cu anul 2010 până acum. Alte 900 au primit consiliere profesională. O sută dintre beneficiarele acestui proiect au reuşit să se angajeze, iar câteva şi-au făcut propria afacere. Rezultatele proiectului se văd, însă odată cu asta au ieşit la iveală şi prejudecăţile din lumea satului românesc.

  „Prejudecăţile încă guvernează lumea satului românesc. Viaţa femeilor este trasată de soţ, familie, nevoile gospodăriei sau de gura lumii. Rolul ei este clar: acela de mama şi de gospodină iar ideea că aceasta poate să facă şi altceva iese din discuţie. De exemplu, într-un sat din Mureş, unde erau organizate cursuri de bucătar, femeile nu vroiau să intre în restaurant, pentru a face practică, pentru că nu erau însoţite de bărbaţi. Ăsta e obiceiul acolo, chiar dacă multora dintre noi ni se pare absurd. De fapt, cea mai grea parte a proiectului a fost lupta cu mentalităţile”, a declarat Cristina Chinole, managerul proiectului.

  Adela Apostu are 40 de ani, locuieşte în Oreavu, Vrancea, şi este una dintre femeile care a dorit să-şi schimbe viaţa, să nu mai fie casnică. „Familia era reticentă la început. Socrii îmi spuneau că ce-mi trebuie mie să plec de acasă, că trebuie să am grijă de gospodărie, de familie. Nici fata mea nu a fost de acord la început. Vecinii, ce să mai zic, mai că râdeau de ideea mea. Cu toate astea, nu am stat pe gânduri. Am mers la cursuri, am făcut practică la restaurante. Acum sunt bucătăreasă la un azil de bătrâni din sat”, a spus Adela Apostu.

  În ciuda eforturilor instituţionale şi ale mediului de afaceri din ultimii ani, femeile din mediul rural rămân pe o poziţie structural dezavantajată, atât pe considerente de gen, cât şi din punct de vedere al mediului de rezidenţă, în raport cu accesul pe piaţa forţei de muncă. Aproape 50% din totalul persoanelor din mediul rural nu sunt angajate, iar majoritatea acestora sunt femei.

  Obiectivul cel mai important al proiectului a fost dorinţa echipei Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural, care a derulat proiectul „Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural”, de a schimba mentalităţi şi de a combate discriminarea şi stereotipurile vizavi de rolul femeii în societate şi familie.

  Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European şi bugetul naţional, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 şi a avut o durată de 36 de luni. sursa rtv.net

  Ce părere ai?

  Related Articles

  ”Atenţie la capcanele din noile contracte! Nu există miracole în ofertele ieftine”

  Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile...

  Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!

  Aceştia spun că nu pot face faţă numărului mare de solicitări, mai ales în condiţiile în care platforma de înscrieri merge cu intermitenţe, şi...

  Cum a dat lovitura Grupul GRAMPET: Testul economic din 2020, o provocare economică unică în România

  Anul 2020 a atras provocări economice unice pentru Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI