6.7 C
Paşcani
marți, martie 19, 2024

Poliţiştii de la Rutieră, dotaţi cu camere video. Când şi de ce poţi fi filmat

Poliţiştii folosesc o nouă „armă“ împotriva şoferilor agresivi. După ce au fost înregistrate mai multe incidente controversate, ai căror protagonişti au fost şoferi, dar şi poliţişti, agenţii de la Brigada Poliţiei Rutiere (BPR) din Capitală au fost dotaţi cu camere de filmare, asemănătoare celor folosite de poliţia SUA.

Deocamdată, 44 de bodycam-uri au fost distribuite la BPR, în cadrul unui proiect-pilot. Dacă acesta va avea succes, dispozitivele de filmat vor fi date poliţiştilor din întreaga ţară, la structurile de ordine publică şi circulaţie. Camerele au capacitatea de a stoca filmarea pe un card de memorie. Cei 64 gb sunt suficienţi pentru ca bodycam-ul să filmeze timp de 8 ore, în format HD. „Am implementat nişte măsuri de siguranţă. Am creat un sistem în care nici măcar şeful agentului care a filmat nu poate să vadă înregistrarea. Camerele sunt capsulate, poliţiştii nu pot umbla la ele. Au un sistem de protecţie, dacă încerci să o loghezi la un calculator, nu va funcţiona. Dispozitivele sunt descărcate de un specialist IT, care codifică imaginile şi le stochează pe un server destinat special acestor camere. Dacă imaginile nu sunt folosite – nu face nimeni plângere, după o perioadă de patru luni imaginile vor fi şterse“, au explicat, pentru „Adevărul“, surse din Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.

Ce obligaţii au poliţiştii care filmează

Odată cu aceste camere, agenţii de la Rutieră au fost instruiţi cum trebuie să procedeze atunci când opresc şoferii în trafic. Astfel, atunci când eşti tras pe dreapta, agentul are obligaţia să te informeze că eşti filmat. Totodată, agentul va purta în piept un ecuson galben inscripţionat „bodycam“. Imaginile înregistrate vor fi folosite, la nevoie, drept probă în instanţă. „Camerele sunt folosite de toate cele trei schimburi. Au fost date agenţilor care dirijează circulaţia, inclusiv celor care intervin la anumite evenimente. Au primit camere şi agenţii care operează radarele. Pentru schimbul unu, sunt camere pentru 10 echipaje – unul dintre cei doi poliţişti ai echipajului poartă camera. la ieşire din schimb, camera este predată, iar cardul de memorie este descărat“, a declarat, pentru „Adevărul“, comisarul Ovidiu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră. Acesta a explicat şi care este procedura în cazul în care eşti oprit de un agent dotat cu bodycam: „Înainte să i se solicite documentele, conducătorului auto i se spune: această discuţie este înregistrată cu bodycam. Agentul poartă la vedere şi un ecuson galben, primit odată cu camera, inscripţionat bodycam“.

CONTINUARE PE ADEVARUL.RO

Alte articole