22.7 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Planificări pentru obţinerea de fonduri UE. Primăria Paşcani vrea o grădiniţă nouă şi reabilitarea unor şcoli

Administraţia din Paşcani îşi face planuri să atragă noi surse de finanţare din fonduri UE sau guvernamentale pentru realizarea unor investiţii publice. Dacă anul trecut a reuşit să obţină 5,7 milioane de lei de la Guvern pentru modernizarea străzii Gării dar nici un euro în urma cererilor depuse, în acest an municipalitatea vrea să depună încă trei sau patru dosare de finanţare pentru evaluare şi aprobare. Lista de priorităţi a fost stabilită în acesta săptămâna, impreuna cu un specialist din Primărie şi urmează să fie definitivata în urma unor discuţii programate cu o firmă de consultanţă.

Primul proiect are ca scop construirea unei noi grădiniţe cu locuri de joacă amenajate, pe terenul viran dintre Scoala Iordache Cantacuzino şi sediul Parchetului. Sesiunea de finanţare a fost deschisă pe 4 ianuarie 2018 iar proiectele pot fi depuse până le data de 4 mai. Pe acesta axa Uniunea Europena a pus la dispoziţie pentru regiunea Nord Est aproape 15 milioane de euro cu o finanţare nerambursabilă de maxim 98% şi o cofinanţare din partea administraţiilor locale de minim 2%.

Tot din fonduri europene ar urma să fie reabilitate creşa şi grădiniţa din cartierul Micro, zona Deal. Pentru acesta axa sunt disponibile aproape 15 milioane de euro pentru finanţarea cererilor depuse de administraţiile locale din zona Nord Est.
Primaria Pascani  vrea să obţină fonduri europene şi pentru modernizarea şi dotarea Colegiului CF Unirea Paşcani. Cererile pot fi depuse tot până pe 4 mai iar bugetul alocat este de 3,34 milioane de Euro, în aceleaşi condiţii de finanţare. Viceprimarita Gabriela Nedelcu spune că a stabilit împreună cu conducerea şcolii să fie solicitaţi bani pentru modernizarea internatului şi cantinei precum şi pentru dotarea unor laboratoare.
Deocamdată proiectele sunt la stadiul de intenţie. Urmează să fie făcute achiziţiile publice pentru contractarea serviciilor de consultanţă după care să fie realizate toate documentaţiile tehnice şi să fie votate de consilieri iar apoi să fie depuse cererile de finanţare. Dacă vor fi aprobate se va trece la organizarea licitaţiilor, încheierea contractelor şi realizarea investiţiilor, etape care ar putea dura ani de zile. În momentul de faţă administratia locală aşteaptă evaluarea cererii de finanţare pentru modernizarea Şcolii Iordache Cantacuzino şi suplimentarea bugetelor pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino după ce în prima etapă proiectul nu a intrat la finanţare.

Alte articole