18.6 C
Paşcani
vineri, septembrie 17, 2021

Pilonul II de pensii: Posibila suspendare a sistemului privat va diminua pensiile viitoare

Programul legislativ al Guvernului pentru anul perioada mai – decembrie 2018 include, printre altele, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”. Măsura figurează în cadrul acestui document drept o prioritate legislativă, fiind propusă suspendarea contribuțiilor în perioada 1 iulie – 31 decembrie.

Propunerea a generat imediat numeroase reacții negative atât din partea cetățenilor, cât și din partea mai multor organizații private, motiv pentru care atât ministrul Muncii, cât și Comisia de Prognoză au infirmat-o. Cu toate acestea, o astfel de măsură ar genera mai multe îngrijorări, prezentate în cadrul acestui articol.

Proiectul de lege privind reglementarea pensiilor administrate privat (Pilonul II) prevede suspendarea contribuțiilor sociale în semestrul doi al acestui an și încasarea integrală a acestor sume la bugetul de stat (Pilonul I). Măsura a fost inclusă în cadrul programului legislativ al Guvernului pentru perioada mai – decembrie 2018, document disponibil pe site-ul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

Pe lângă toate schimbările referitoare la contribuțiile sociale pe care le-a adoptat Guvernul la începutul acestui an, în cazul contribuțiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii s-a decis și micșorarea procentului din contribuția la pensie de la 5,1% în 2017 la doar 3,75% din valoarea salariului brut. Măsura a fost prezentată pe larg în cadrul unui articol publicat la momentul respectiv de către redacția avocatnet.ro.

Continuarea pe Avocatnet.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

S-a stabilit cum se dau banii prin ”Anghel Saligny”. Fiecare judeţ va primi cel puţin 140 milioane de lei

Alocări de cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, de 4 milioane pentru fiecare...

Certificat verde la restaurant, mall și nunți. Arafat: Avem legea, e nevoie de HG. Există deja o aplicație care poate citi codul QR

Oamenii ar putea intra la restaurant, mall și nunți cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare...

Noi măsuri pentru românii care beneficiază de ajutor social. Ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii

Guvernul a aprobat miercuri, 15 septembrie, noi măsuri pentru stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de...

Ce trebuie să facem dacă primim facturi uriașe la energie. Oficial ANRE: „Și furnizorul își dă seama că cineva a comis o eroare”

Mulți români se plâng că au primit facturi uriașe la energie electrică. Un locuitor din Sectorul 1...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI