16.1 C
Paşcani
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Pascaniul are un nou operator de salubritate, de la 1 octombrie. Acelaşi program, campanie de informare pentru colectare selectivă

 

Anunţ important pentru cetăţenii Pascaniului cu privire la serviciile de salubritate. Începând de marţi, 1 octombrie serviciile de colectare şi transport a gunoiului menajer vor fi prestate de operatorul desemnat prin licitaţie de asociaţia judeţeană ADIS, societatea GIREXIM UNIVERSAL SA.

Colectarea se va face atât pentru persoanele fizice cât şi cele juridice de pe aria administrativă a municipiului după acelaşi program ca şi până acum pentru deşeurile menajere: zilnic, de luni până sâmbătă, la blocuri şi o dată pe săptămână, la case. Deşeurile reciclabile vor fi ridicate de trei ori pe săptămână, în fiecare luni, miercuri şi vineri. Transferul administrativ al serviciului va fi făcut în cursul zilei de luni 30 septembrie iar o parte din salariaţii societăţii locale de salubritate vor fi preluaţi de noul operator.

Gunoiul colectat va fi dus mai întâi la staţia de transfer de la Ruginoasa, pusă recent în funcţiune. Deşeurile reciclabile vor fi valorificate iar restul va fi transportat şi depozitat la depozitul ecologic de la Tutora Iaşi. Banii obţinuţi din valorificarea deşeurilor se vor scădea din valoarea facturilor emise de operator şi plătite de Primăria Paşcani.

Din acest motiv este foarte important că cetăţenii şi societăţile comerciale să colecteze selectiv gunoiul menajer, iar depozitarea lui să fie făcută în containere separate: sticlă, hârtie, plastic şi metal sau gunoiul umed mixt.
Noul operator spune că va demara ample campanii de informare privind selectarea gunoiului menajer, în rândul cetăţenilor, asociaţiilor de proprietari, în şcoli şi prin mass-media locală.

Menţionăm că societatea locală de salubritate va rămâne cu serviciile de menţinere a curăţeniei în oraş, cele de dezinsecţie şi deratizare precum şi cele de deszapezire.
Directorul unităţii spune că CLP Ecosalubritatea SA Paşcani ar urma să colecteze şi gunoiul vegetal precum şi deşeurile rezultate din construcţii şi a cerut Consiliului Local să îi fie delegat serviciul de transport public local.

COMUNICAT DE PRESA

Aducem la cunoștința tuturor beneficiarilor serviciului de salubritate de pe raza Municipiului Pașcani că, de la data de 1 octombrie, operatorul desemnat SC GIREXIM UNIVERSAL SA va asigura colectarea deșeurilor de la toți utilizatorii depe aria administrativ-teritorială a Municipiului Pașcani.
Astfel, în zona de blocuri, colectarea deșeurilor menajere se va realiza prin aport voluntar la punctele de colectare, ce sunt echipate cu 4 tipuri de containere de 1100 l, după cum urmează:
– container verde pentru colectarea deșeurilor mixte;
-container galben pentru colectarea deșeurilor din plastic și metal;
– container albastru pentru colectarea deșeurilor din hârtie;
– container verde pentru colectarea deșeurilor din sticlă.
Colectarea deșeurilor reziduale se va realiza individual, de la fiecare casă, în pubele de 120 l.
Serviciul de colectare a deșeurilor se va desfășura după următorul program:
-pentru deșeurile menajere: zilnic ( de luni până sâmbată);
– pentru deșeurile reciclabile: de 3 ori pe săptămână( luni, miercuri, vineri);
– la case: o dată pe săptămână ,,din poartă în poartă,, păstrându-se ziua de colectare existentă.
Facem precizarea extrem de importantă că, în funcție de constatările din teren referitoare la volumul deșeurilor reciclabile, frecvența colectării acestora va putea crește.
Colectarea deșeurilor de va face cu mașini separate de luni până sămbată de la punctele de colectare.
Începând cu data de 1 octombrie, 2 echipe ale ADIS Iași, împreună cu reprezentanții Municipiului Pașcani și ai Poliției Locale, vor demara și susține în teren, timp de 2 săptămâni, o campanie de informare a cetățenilor privind modalitatea de colectare corectă pe categorii de deșeuri.
Pana in acest moment, intrarea în operarea a firmei de colectare și transport SC GIREXIM UNIVERSAL SA a fost efectuată în 54 de UAT -uri de pe raza teritorială a Județului Iași.
În privința activităţilor componente ale serviciului de operare a stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor municipale, al cărui operator desemnat este ASOCIEREA SORAIN CECCHINI TECHNO ESPANA SLU-SC IASICON SA-SC EDIL INDUSTRY SRL, ce prevăd transportul deşeurilor de la generatori la instalaţiile de tratare a deşeurilor fie direct, fie indirect prin intermediului staţiilor de transfer, comunicăm faptul că a fost predată către noul operator Stația de sortare și transfer Ruginoasa, a cărei activitate va începe la 1 octombrie 2019.
Proiectul SMID are ca scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deșeurilor în județul Iași, pentru a îmbunătăți calitatea mediului.
Pentru realizarea unui serviciu de calitate și pentru îndeplinirea tuturor țintelor de colectare selectivă, de tratare și de depozitare a deșeurilor, rugăm cetățenii să respecte instrucțiunile cu privire la colectarea separată a deșeurilor reciclabile.
În aceleași timp ne menținem îndemnul de a arăta respectul față de planeta noastră prin modul în care înțelegem să ne despărțim de deșeurile pe care le producem. În concluzie colectarea selectivă trebuie să facă parte din stilul personal de viață al fiecăruia, astfel încât să menținem sănătos mediul în care trăim!
Ne dorim ca proiectul SMID la Iași să devină un reper la nivel național și să arătăm că se poate!

DE LA ACELAȘI AUTOR

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

Dictatura: Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei Pascani”, nu vor fi acreditati

Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei municipiului Pascani” urmeaza...

Primaria Pascani nu mai ridica deseurile vegetale. Cetatenii trebuie sa le transporte la sere, cu masinile proprii sau sa plateasca societatii CLP Ecoserv

Vesti neplacute pentru pascanenii care locuiesc la case si pentru asociatiile de proprietari de la blocuri. De...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI