More

  Pășcănenii au sărbătorit cei 40 de Mucenici și Moșii de Iarnă

  Array

  Agitatie mare sambata, 09 martie a.c., in cimitirul din Pascani. Pascanenii au venit pentru a da de pomana de sufletul mortilor, asta pentru Biserica Crestin-Ortodoxa marcheaza astazi sarbatoarea celor 40 de mucenici, in Sevastia Armeniei si pomenirea mortilor sau Mosii de iarna.
  Gospodinele au pregatit coliva si colaci, piftie, sarmale, ciorba, placinte, fructe si vin, dar au aprins si cate o lumanare. Anul acesta, pe langa bucatele traditionale, s-au impartit si sfintisori sau mucenici, unsi din belsug cu miere de albine si tavaliti prin nuca pisata.

  Astfel, printre pascaneni s-au numarat si foarte multi cersetori, obisnuiti ca in fiecare an sa isi umple sacosele cu produsele pe care oamenii le dau de pomana.
  Marea majoritate a cersetorilor care au venit sa profite de bunatatea pascanenilor erau destul bine “aghezmuiti”, unii cantau in limbi straine, cunoscute numai de ei, altii dansau iar altii nu aveau destule maini pentru a cuprinde sacosele pline ochi cu bucate. Cu toate acestea, cersetorii nu au fost multumiti doar cu produsele alimentare primite, ei apeland la oameni si pentru bani.

  Persoanele care primesc pomana de sufletul mortilor trebuie sa spuna „bogdaproste”, cuvant care provine din slava veche, „Bogda prostit”, si care inseamna Domnul sa-i ierte (pe mortii tai).
  Credinciosii care merg la mormintele rudelor decedate trebuie sa aprinda, obligatoriu, doua lumanari deoarece se crede ca la flacara lor se incalzesc sufletele mortilor.

  Trebuie spus ca, dupa Mosii de iarna si duminica Infricosatoarei Judecati, urmeaza o saptamana, numita saptamana alba sau a branzei, cand este permis consumul de lapte, branza si oua.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  ”Atenţie la capcanele din noile contracte! Nu există miracole în ofertele ieftine”

  Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile...

  Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!

  Aceştia spun că nu pot face faţă numărului mare de solicitări, mai ales în condiţiile în care platforma de înscrieri merge cu intermitenţe, şi...

  Cum a dat lovitura Grupul GRAMPET: Testul economic din 2020, o provocare economică unică în România

  Anul 2020 a atras provocări economice unice pentru Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI