More

  Șefii de asociații trebuie să dea adeverințe proprietarilor

  Array

  Modificări noi legate de organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Mai mult de muncă pentru președinții sau administratorii de asociații, dar și mai multă transparență pentru proprietari. Cetățenii care fac parte dintr-o asociație de proprietari, vor putea primi adeverințe cu evidența cheltuielilor și penalizărilor pe fiecare utilitate, în urma unei solicitări scrise.

  Ieri a fost adoptat în Camera Deputaților un proiect de lege care prevede că preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari are obligaţia să elibereze la solicitarea scrisă a proprietarului o adeverinţă care să cuprindă defalcat evidența cheltuielilor privind plata utilităților, dar și penalitățile aplicate de furnizori. Unii dintre președinții de asociații eliberau astfel de adeverințe atunci când le erau solicitate pentru diferite situații, așa cum declară și Ana Sofian, președinte al unei asociații de proprietari din Pașcani.

  Concret, proprietarii vor putea să ceară preşedintelui şi administratorului asociaţiei o adeverinţă cu situaţia cheltuielilor de întreţinere. Aceasta va fi eliberată obligatoriu şi va include cheltuielile defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul a penalităţilor. Deși e vorba de mai multă birocrație, președinții de asociații consideră că această completare este una binevenită deoarece asigură transparență și vine în sprijinul cetățenilor.

  Mai precizăm că înafară de dreptul de a cunoaşte toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei, legea prevede că proprietarii pot participa cu drept de vot la Adunarea Generală și chiar pot candida pentru a fi aleși în structura organizatorică. Ei au voie să facă îmbunătăţiri sau modificări în apartamentele proprietate personală, atât timp cât nu pun în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale, având în același timp obligația să-şi menţină locuinţa în stare bună, pe cheltuiala proprie, iar în cazul în care provoacă daune altui proprietar, să repare stricăciunile și să acopere cheltuielile.

  Proiectul de act normativ adoptat ieri prin vot final, de Camera Deputaţilor, care completeză legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari mai are nevoie doar de avizul prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  De astăzi, indicatorul privind cazurile de Covid se calculează după noi reguli

  Începând de vineri, indicatorul privind cazurile de Covid se calculează după noi reguli, fiind incluse și focarele. Ministrul Sănătăţii spune că noua modalitate de...

  Primar ieșean condamnat la închisoare pentru jaful din bugetul local

  Judecătoria Pașcani l-a condamnat astăzi la inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu pe Neculai Iuganu, fostul primar al comunei Strunga, județul Iași Magistratii...

  10.000 de euro pe lună, costul unui parlamentar în România. Cum e în alte țări

  Deși a doua cea mai săracă țară din UE, România își tratează parlamentarii la același nivel cu țările cele mai înstărite. Un parlamentar în...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp