3.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 27, 2021
Array

Moşia boierului Gutzulescu a ajuns la UN NOU CIOCOI, edilul din Hălăuceşti. MARE LATIFUNDIAR: primarul Anton îţi dă titlul dacă-i vinzi terenul

Edilul din Hălăuceşti a dat titlurile de proprietate pe 150 de ha unei bătrâne de 95 de ani şi tot el a cumpărat imediat tot pământul, din care mare parte intravilan. „Nu vrea să ne retrocedeze pentru că n-am fost de acord să-i vindem terenul”, îl acuză mandatarul altor moştenitori. „M-a verificat şi DNA şi n-are ce să-mi facă”, spune primarul.

 

Iosif Anton, primarul ales al Hălăuceştiului din anul 2008, are ce lăsa moştenire. Pentru că, în doar câţiva ani de mandat, a reuşit să cumpere, cu banul jos, o altă moştenire mare: a boierului Gutzulescu, cel care a avut în zonă, în trecut, sute de hectare de teren agricol, curţi şi anexe.
Urmaşii boierului s-au încăierat pe averea ce trebuia recuperată după 1990, iar Iosif Anton este marele câştigător al acestei lupte. Cu puţin peste 100.000 de euro, după propriile declaraţii, a pus mâna pe o halcă de 140 de hectare de teren din averea Gutzuleştilor.

“Condiţionează retrocedarea de vânzare”
Alois Cojocaru, mandatarul moştenitorului Alexandru Nicolae Gheorghe Gutzulescu, singurul urmaş al lui Alexandru I. Gutzulescu, urmaşul boierului Iordan Gutzulescu, susţine că ar fi trebuit să primească aproape 200 de hectare de teren în zonă, dar a obţinut doar 50.
„Avem hotărâre judecătorească definitivă prin care ni se acordă terenurile. Inclusiv terenul ce se află pe locul fostei Case cu parcuri, unde a fost Centrul de Plasament Hălăuceşti. Numai că primarul Iosif Anton se opune să primim terenul de acolo şi peste hotărârea judecătorească a emis un titlu de proprietate pentru urmaşele celei de-a doua ramuri a boierului Gutzulescu – Lucia şi fiicele sale Anca şi Gabriela Banu. Acestea au intrat în posesia fostei Case cu parcuri, deşi ramura lor nu a deţinut-o niciodată. Mai mult, primarul a cumpărat, în 2010, o parte din moştenirea Gutzulescu de la familia Banu, la o lună după ce a emis titlul de proprietate pe teren. Când am fost cu reprezentanţii CJ, anul trecut, pentru a prelua clădirile şi terenul de la Hălăuceşti, am găsit acolo un zid în jurul proprietăţii şi am aflat că aparţine acum unui anume Hârjoi, care cumpărase direct de la primar, care la rândul său cumpărase de la moştenitoarele Anei Banu, fiica boierului. După ce le-a retrocedat lor, ni s-a spus că ADS nu mai are teren în zonă. Primarul a spus că se rezolvă dacă suntem de acord să-i vindem lui terenul”, susţine Alois Cojocaru, mandatarul lui Alexandru Nicolae Gheorghe Gutzulescu.

Continuare pe 7est

DE LA ACELAȘI AUTOR

O întrebare cheie pentru o problemă cheie: Vor beneficia România și românii de sumele puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență?!

Peste două zile, Consiliul Afaceri Economice și Financiare va aproba Planul Național de Redresare și Reziliență al...

Întreruperi de apă, miercuri, la Boșteni

C.P. În vederea realizării unor lucrări de modernizare tehnologică a Stației de pompare a apei Hăznășeni, municipiul...

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Acum aflăm cum va fi iarna

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe 26 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir. Dacă în tradiția...

Noi reguli pentru slujbele religioase și procesiuni: distanţă de 2 metri între persoane, acces limitat în interior

Accesul credincioşilor în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase se...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI