5.7 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Medicii ieşeni sunt îngrijoraţi de numărul mare de intoxicaţi cu ciuperci din ultimele zile

Pentru că în ultimele două săptămâni au fost înregistrate foarte multe cazuri de intoxicaţii cu ciuperci atât la adulţi, cât şi la copii, fiind cazuri care au necesitat îngrijiri medicale şi spitalizare de durată, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a emis o serie de recomandări pentru a evita astfel de situaţii. În primul rând este indicat să nu se consume ciuperci procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar, sau culese din pădure de persoane fără cunoştinţe temeinice.

„Evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare“, au transmis reprezentanţii DSP. De asemenea, copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii, şi pot face intoxicaţii foarte grave, chiar letale, de aceea este indicat să nu fie hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci. Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele secretate de acestea, care sunt extrem de agresive pentru organism, putând determina de multe ori decesul. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei – cu cât simptomele apar mai rapid după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă. Având în vedere o posibilă evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă. Intoxicaţiile cu ciuperci sunt caracterizate prin:

– tulburări digestive (grea­ţă, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică)

– tulburări neurosenzoriale (mişcorarea sau dilatarea pupilelor, agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă)

– tulburări cardiovasculare (bradicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială)

– tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidra­tare severă la copii şi vârstnici

– tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Pelerinaj de Florii la Pașcani și Târgu Frumos pe 27 aprilie

Sâmbătă, 27 aprilie, înainte de Săptămâna Mare, în municipiul...

Președinte de ședință de la PNL, la propunerea PSD

Situație inedită in legislativul pascanean. Pentru ultimele sedinte pana...

Concert de muzică psaltică, la Pașcani. Corul Academic Byzantion, la Casa de Cultură, pe 26 aprilie

Protopopiatul Pașcani și Asociația Culturală Byzantion organizează înainte de...