More

  Medicii de familie, obligaţi să ofere informaţii despre preţul medicamentelor prescrise

  Array

  Bolnavii vor primi, începând din această lună, reţete electronice „însoţite” de mai multe explicaţii cu privire la medicamentele pe care le-au prescris medicii. Noul formular de reţetă electronică a intrat în vigoare de la 1 februarie 2014 şi conţine noi rubrici, în care medicul este obligat să completeze tot felul de lucruri despre medicaţia pe care a prescris-o pacientului său, să menţioneze de ce a ales acel produs, dar şi preţul acestuia.

  Dacă pentru bolnavi noile modificări sunt binevenite, medicii consideră însă că unele sunt puţin exagerate. Asta deoarece astfel de detalii, cred ei, nu ar trebui să apară în reţetă, ci doar pe fişa personală a pacientului. De asemenea, medicii de familie susţin că vor completa mult mai greu o reţetă şi li se va reduce timpul de consultaţii, dar şi că nu este datoria lor să ofere informaţii despre medicament, ci a farmacistului.
  „Documentul actualizat conţine câteva căsuţe, unde medicii vor da tot felul de justificări pentru medicaţia pe care o prescriu unui bolnav, precum preţul, intoleranţa bolnavului la alte produse, iar astfel de date ar trebui să rămână confidenţiale, doar în registrul bolnavului”, a precizat dr. Adriana Elencu, medic de familie ieşean.
  De asemenea, reţeta va conţine numărul de telefon, de fax şi adresa de e-mail a medicului fiecărui pacient. În josul paginii, formularul va conţine şi menţiunea „Foloseşte-ţi drepturile! Alege să fii corect informat! La întocmirea reţetei, solicită medicului previzări privind preţurile medicamentelor recomandate”, iar medicii consideră că acest lucru ar trebui făcut de farmacişti, ei ştiind mult mai bine.
  De asemenea, medicii de familie sunt de părere că nu vor putea să le ofere cele mai bune informaţii pacienţilor despre preţul anumitor medicamente, pentru că, nici ei, nu vor şti cu exactitate astfel de detalii. O modificare este şi justificarea alegerii unui medicament şi nu a altuia, cu o altă substanţă activă sau aceeaşi, avându-se în vedere istoricul pacientului. Prevederile au intrat în vigoare la începutul acestei luni, iar noile reţete electronice se prescriu deja.

  Sursa: Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Cumpărati un coș pascal făcut de copiii de la Asociația Lumină și Dar Pașcani. Bucuria micuților este dublă

  Apropierea sarbatorilor de Pasti se simte cu adevarat la centrul Asociatiei Lumina si Dar, coordonata de parintele Dumitru Cristea, din municipiul Pascani. Zeci de copilasi au confectionat cosuri pascale din hartie, care pot infrumuseta masa oricarui crestin in zi de sarbatoare. Un cos costa intre 8 si 10 lei si poate fi vazut si cumparat de pe pagina de Facebook a asociatiei. //

  Minor de 15 ani, depistat în trafic la volanul unui autoturism

  Minor de 15 ani, depistat în trafic la volanul unui autoturism. //

  Ministerul Muncii a modificat modelul contractului de muncă și a introdus o nouă obligație pentru angajatori

  Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și a introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet