1.8 C
Paşcani
luni, decembrie 6, 2021

Mai multi bani pentru clubul CSM Pascani, nici un leu pentru transportul gratuit al elevilor

Administratia locala din Pascani suplimenteaza cu 200 000 lei bugetul Clubului Sportiv Municipal Pascani, in timp pentru sustinerea transportului gratuit pentru elevi nu a fost alocat nici un leu. Proiectul de hotarare se afla deja pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local programata pe 29 septembrie a.c., incepand cu ora 10.00. Administratorul public al Primariei ii indeamna pe consilieri sa sustina proiectul propus de viceprimar, pe motiv ca CSM Pascani are nevoie de banii respectivi pentru continuare activitatii, iar cheltuielile ar fi tranparente si in interesul cetatenilor.

Bugetul initial, pentru anul in curs, al clubului CSM Pascani a fost de cca 1,1 milioane de lei desi fostul presedinte, Bogdan Mandric a solicitat consilierilor cca 1, 7 – 1, 5 milioane de lei. In doar cateva luni de zile banii au fost cheltuiti si a fost nevoie de o prima rectificare pentru o suplimentare cu 200 000 lei. Acum se solicita inca 200 000 lei, pentru acoperirea cheltuielilor de functionare, pana la sfarsitul anului, nu pentru activitati sportive, a precizat pentru BIT TV Catalin Conache, presedintele clubului pascanean.

In ceea ce priveste decontarea cheltuielilor pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor, administratorul public spune ca, deocamdata, se asteapta clarificari de la Guvern si ISJ cu privire la sursa de finantare si o situatie cu numarul de beneficiari, de la scoli. In bugetul local nu sunt cuprinsi banii necesari pentru transportul gratuit iar ultimile facturile emise de operatorul local au fost refuzate la plata. Claudiu Bodoasca- foto  crede ca Municipiul Pascani nu isi poate permite sa subventioneze, in totalitate, transportul elevilor, asa cum se intampla in municipiul Iasi, ci doar o parte din cheltuieli.

In realitate cadrul legal pentru transportul elevilor este foarte clar si in curs de aplicare. Pentru elevii de la scolile pascanene care fac naveta din alte localitati, cheltuielile sunt decontate din bugetul Ministerului Educatiei, prin inspectoratele scolare iar pentru elevii din localitatile respective, de catre autoritatile locale , din bugetele proprii. Precizarile sunt facute de catre ISJ Iasi si sustinute de directorii de scoli.

„Naveta elevilor este prevazuta la art. 84 din Legea educației nr. 1/2011, modificat prin OUG nr. 50/16.06.2021, referitoare la decontarea cheltuielilor de transport al elevilor, si Ordinul nr. 4426/20.07.2021 privind metodologia de decontare a cheltuielilor pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
La art. 1, al (1) din Ordinul nr. 4426/20.07.2021, elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din Bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 de km.
Al. (2) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din Bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.
Decontarea se va face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier
Decontarea se asigura de catre unitatea de invatamant, pe baza documentelor justificative, care va solicita lunar sumele de la Inspectoratul Scolar.
Elevii care circula in interiorul municipiului, cu transportul public, beneficiaza de transport gratuit, conform modificarilor aduse articolului 84 din legea Invatamantului prin Legea 226/30.10.2020 Gratuitatea este asigurata de catre autoritatile administrtaiei publice locale prin subventionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane in unitatile administrativ teritoriale nr 92/2007
In municipiul Iasi, elevii isi achizitioneaza abonament gratuit prin prezentarea carnetului de elev, vizat, sau a unei adeverinte de elev.”  a precizat ISJ Iași, pentru BIT TV.

Mentionam ca reprezentantii administratiei locale au solicitat scolilor din Pascani o centralizare cu elevii din zona municipiu, mai ales cei din suburbii, care fac naveta cu autobuzul si solicita decontarea cheltuielilor. Centralizarea se face pe baza cererilor depuse la secretariatele unitatilor scolare, de catre beneficiari. Asadar elevii care vor sa beneficieze de transport gratuit in Pascani trebie sa depuna o cerere, la scoala unde invata. Tot fara rezolvare a ramas si transportul gratuit al elevilor de la Scoala iodache Cantacuzino, aflata in renovare, pana la Scoala din Fantanele, acolo unde a fost relocala activitatea.
La Iasi municipalitatea asigura transportul gratuit pentru toti elevii si studentii. Mai exact o parte din tramvaiele si autobuzele operatorului local sunt rezervate doar pentru elevi si studenti, ami ales dimineata si la amiaza.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Locuri de veci, doar pentru cei cu certificat de deces

Locurile de veci in noul cimitir al municipiului Pascani vor fi repartizate doar pe baza certificatului de...

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI