1.8 C
Paşcani
marți, decembrie 7, 2021
Array

Legea medierii, in vigoare de la 1 februarie. Ce parere au judecatorii, avocatii si mediatorii

mediator

 

Medierea devine obligatorie în mai puţin de o săptămană. Părţile implicate în proces vor fi obligate să treacă pe la mediator, altfel judecătorii pot respinge dosarul ca neadmisibil. Puţini sunt cei care cunosc această parte a legii, în timp ce avocaţii cred că ea nu va avea mare utilitate şi asta pentru că românului îi place să se judece.

Începând din februarie, pascanenii cu probleme de rezolvat în instantã nu vor mai trebui sã piardã sute de lei sub forma cheltuielilor de judecată sau a taxei de timbru si nici ani de zile pentru obtinerea unei solutii. Potrivit noilor reglementari, victima ar putea fi pusa fata in fata cu agresorul ei. Judecătorii sunt încântaţi de noua lege, care, speră ei, îi va degreva de o bună parte din dosare. Dosarul se va putea judeca doar după ce părţile implicate vor dovedi că au trecut pe la mediator. Prima şedinţă de impăcare va fi una informativă şi gratuită.

Medierea poate fi utilizatã în rezolvarea unei arii largi de cauze, atât de naturã civilã cât si de naturã penalã, de la revendicãri, pretentii, obligatii de a face, la divorturi, partaje si încredintãri minori. De asemnea, la mediator, pe cale amiabilã, se pot rezolva litigii de muncã sau plângeri penale, etc. Avocaţii nu cred că efectele ei se vor simţi foarte curand.

Desi mediatorii nu sunt figuri noi în peisajul sistemului juridic din România, întrucât legea medierii existã încã din 2006, iar obligativitatea informãrii cu privire la posibilitatea medierii a fost introdusã din octombrie anul trecut, abia de acum informarea pentru mediere a cãpãtat caracter imperativ. Mediator poate fi orice absolvent de studii superioare, indiferent de domeniu, care are minim trei ani de experienta in munca. ziarulorizont.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

La cine te duci, dacă te-a abandonat furnizorul de energie

Electrica Furnizare este Furnizorul de Ultimă Instanță (FUI) desemnat pentru luna decembrie de către ANRE, care trebuie...

(FOTO) O icoană a lui Isus lăcrimează de mai multe zile la Cluj

O icoană a Mântuitorului Isus Hristos de la Biserica cu Hramul ”Învierea Domnului” din cartierul clujean Zorilor...

Stație mobilă care preia cererile pentru eliberarea actelor de identitate din comunele ieșene

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor (DLEP) Iași va veni în ajutorul persoanelor care locuiesc în comunele...

Furtună pe autostradă: cum a fost faultat Iașul în planul de investiții pe următorii 8 ani

Amânarea finanţării şi realizării A8 în favoarea altor proiecte controversate şi în mod cert mai puţin importante,...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI