More

  La mulţi ani, Maria! Despre semnificaţia sărbătorii

  Array

  Sfânta Maria Mică se celebrează în fiecare an pe 8 septembrie. Este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei. În România, peste 2 milioane de oameni îşi celebrează onomastică.

  nasterea-maicii
  8 septembrie, zi de sărbătoare în România. De Naşterea Maicii Domnului credincioşii merg de dimineaţă la biserica, pentru a ascultă slujba şi pentru a se închină la icoana Maicii Domnului, care se găseşte în biserici în partea stânga. De asemenea, se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.

  Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Aceştia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.

  Potrivit tradiţiei ortodoxe, rugăciunile adresate Maicii Domnului în această zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate că oricând. În Paşcani există o icoană făcătoare de minuni, la biserica Sfinţii Voievozi, conform celor spuse de preotul Dumitru Cristea.

  În credinţă populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamna, momentul în care se da startul lucrurilor agricole de toamna şi momentul în care noul anotimp începe să îşi între în drepturi.

  De Naşterea Maicii Domnului, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Naşterea Maicii Domnului este ziua în care unele păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gazele şi reptilele se retrag în pământ. Plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamna.

  Potrivit tradiţiei, de Naşterea Maicii Domnului, se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserica fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite.

  Amintim că mâine dimineaţă la biserica din suburbia Pascaniului, Lunca va avea loc un moment închinat acestei sărbători oferit de corul satului. Şi la Hirlau va avea loc cea dea două ediţie a Festivalului de Folclor, iar cateva biserici din judeţ au hram.

  În România, peste 1.800.000 de femei poartă numele de Maria, Mărioara, Mariana şi în jur de 400.000 de bărbaţi se numesc Marian sau Marin.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Peste un milion de teste rapide Covid-19 vor ajunge în școli. Peste 4.000 au fost făcute până acum

  4.375 de teste au fost folosite până în prezent în şcoli, 92% dintre acestea având rezultat negativ, a anunţat Ministerul Sănătăţii, vineri, într-un comunicat...

  În martie începe recensământul de probă al populației. Amenzi pentru românii care refuză să participe

  În martie, începe recensământul de probă al populației. Noutatea este că cei selectați vor avea posibilitatea să completeze singuri, on-line, formularul cu întrebări.   Există desigur...

  Elevii de la ,,Miron Costin” premiați la Concursul Internațional Pro-Lectura

  C.P. La inițiativa Asociației Generale a Învățătorilor din Republica Moldova, semestrul al II-lea a debutat sub semnul competitivității, Concursul Internațional Pro Lectura aliniind la...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp