1.4 C
Paşcani
vineri, decembrie 3, 2021

La Înalta Curte: Un nevăzător pășcănean nu a fost lăsat cu câinele însoțitor în autobuz

Un nevăzător a vrut să urce într-un autobuz împreună cu labradorul care îi servea drept ghid. Șoferul a refuzat să primească în maşină câinele.

Un caz care a scandalizat opinia publică acum patru ani a ajuns la cea mai înaltă instanţă a ţării. În aprilie 2017, un păşcănean nevăzător a fost împiedicat să urce în autobuzul care trebuia să-l ducă la Sibiu, şoferul refuzând să accepte urcarea alături de acesta a câinelui însoţitor. La momentul respectiv, firma de transport a fost sancţionată cu un avertisment pentru discriminare. Contestaţia înaintată de aceasta a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La începutul lui aprilie 2017, Petre Iordache a solicitat telefonic firmei Trans Polosam rezervarea a două locuri pe ruta Târgu Frumos – Sibiu, menţionând faptul că este nevăzător. El nu a precizat însă că al doilea loc era pentru labradorul însoţitor. Şoferul a refuzat să accepte prezenţa câinelui în zona pasagerilor din autobuz, afirmând că acesta poate fi transportat doar în cala de bagaje, în cuşti standard, în baza actelor de identificare şi sănătate ale acestuia, acte pe care Iordache nu le prezentase.

 

În faţa Curţii de Apel ieşene, firma de transport a invocat şi faptul că în autobuz se aflau încă 17 pasageri, iar comportamentul câinelui ar fi fost greu de anticipat, mai ales în condiţiile unui drum de peste 9 ore. Cum Iordache nu prezentase niciun document din care să rezulte că labradorul era un câine însoţitor, disputa ar fi fost doar una generată de prezenţa unui animal de companie în autobuz, nefiind vorba astfel de nicio discriminare.

Argumentele firmei au fost respinse însă de judecători. Aceştia au arătat că handicapul lui Iordache era evident, de unde şi necesitatea ca acesta să fie însoţit de un câine specializat. Or, conform legii, câinii însoţitori beneficiază de acces liber şi gratuit în toate locurile publice, deci inclusiv în mijloacele de transport. Trans Polosam se făcea astfel vinovată de discriminare încă din momentul în care a vândut două bilete, pentru pasager şi pentru câine, în locul unuia singur. „Nici teama pasagerilor nu constituie un motiv valabil. Teama de câini nu poate duce la îndepărtarea persoanei care foloseşte câine-ghid din mijlocul de transport în comun în condiţiile în care nu există elemente în temeiul cărora să se poată trage concluzia că acel câine a fost scăpat de sub control. Dreptul persoanei cu handicap grav de a fi însoţită de un câine-ghid este opozabil tuturor, inclusiv celorlalţi pasageri dintr-un mijloc de transport. A refuza accesul câinelui-ghid într-un loc public ori într-un mijloc de transport în comun echivalează, în realitate, cu a refuza accesul persoanei însoţite de câine. Aceasta este o formă evidentă de discriminare”, au argumentat judecătorii.

Magistraţii Curţii de Apel au respins ca neîntemeiată contestaţia depusă de Trans Polosam la avertismentul dat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Societatea de transport a depus recurs la această sentinţă, primul termen în faţa ÎCCJ având loc ieri.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Raport parlamentar, noiembrie 2021- deputat PSD, Vasile Toma

Gradul de încredere pe care cetățenii ți-l acordă este și trebuie să fie direct proporțional cu gradul...

Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 – 2026

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450...

Începe sezonul distracției pe gheață la patinoarul de la Palas!

Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la...

Acest profesor din Boureni-Moțca a fost premiat de președintele Klaus Iohannis pentru că a ajutat zeci de copii să nu renunțe la școală! Gheorghe...

Un tânăr din Iași a fost decorat chiar de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI