3.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 27, 2021
Array

La aproape trei decenii de la începere: Hidrocentrala de la Paşcani, terminată doar cu bani europeni

Hidrocentrala de la Paşcani a rămas trasă pe linie moartă. Deşi SC Hidroelectrica SA, în a cărei subordine se află Complexul Hidroenergetic de la Lunca Paşcani, a ieşit din insolvenţă, finanţarea lucrărilor de construcţie a hidrocentralei nu au fost reluate. „De la câteva miliarde pierderi, Hidroelectrica a revenit acum pe profit. La Paşcani însă este un complex care nu ţine numai de Hidroelectrica, ci au un rol important şi Apele Române. Acolo nu doar se va produce energie, ci se şi salvează de la inundaţii toată zona din aval. Trebuie constituită o comisie interministerială între Mediu şi Economie pentru a analiza foarte bine investiţia şi a o relua”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Marcel Popa.
Lucrările la hidrocentrala de la Paşcani au început în 1985, fiind practic blocate după căderea regimului comunist. În următorii ani s-a lucrat sporadic, pentru ca în 2012 construcţia să fie practic sistată din cauza dificultăţilor financiare ale Hidroelectrica. Conform aprecierii lui Popa, suma necesară pentru finalizarea lucrărilor la turbinele centralei s-ar ridica la aproximativ 6-7 milioane euro. Suma ar putea fi asigurată din resursele financiare ale Ministerului Economiei. În schimb, Popa a precizat că sunt necesare investiţii de 60-70 milioane euro în amonte de baraj, în amenajarea acumulării şi a albiei Siretului. „Sunt constrângeri bugetare care nu ne permit realizarea unor astfel de investiţii. Am discutat cu parlamentarii din zona Paşcaniului să pregătească pentru 2014 un proiect în vederea obţinerii de fonduri europene. Lucrarea poate obţine o astfel de finanţare. Este o investiţie necesară în zonă şi vom depune toate eforturile pentru a o vedea realizată”, a spus Popa.

 

Continuare pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI