9.4 C
Paşcani
joi, octombrie 21, 2021
Array

Judetul Iasi pierde 70 milioane euro dacă locuitorii nu se civilizează

Şefii Consiliului Judeţean s-au angajat printr-un proiect european ca toţi locuitorii din Iaşi, inclusiv de la ţară,
să adune gunoaiele selectiv în maximum 3 ani. Dacă ieşenii nu vor învăţa asta, judeţul va pierde 70 milioane euro.
Şefii judeţului au făcut un pariu aproape imposibil. În maximum trei ani, ieşenii de pe cele mai îndepărtate coclauri ale judeţului vor învăţa să strângă gunoaiele în pachete separate. Cu alte cuvinte, va trebui să strângem cartoanele într-o sacoşă, sticla în alta, iar recipientele de plastic le vom presa pentru a ocupa cât mai puţin loc. Până în 2016, jumătate din deşeuri vor trebui să fie strânse pe categorii. Dacă ieşenii nu se vor obişnui să colecteze selectiv deşeurile, judeţul va pierde 70 milioane euro.
„Se vor bucura generaţii întregi de acest proiect“
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a semnat ieri contractul de servicii de asistenţă tehnică din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Faţă de valoarea estimată iniţial a contractului, de 6,6 milioane lei, oferta finală a firmei câştigătoare a fost de 2,37 milioane lei. „Iaşul va fi printre primele judeţe care va respecta normele europene în ce priveşte condiţiile de mediu. În următorii trei ani, cât este durata de implementare a proiectului, se va pune la punct un sistem complet şi complex de management al deşeurilor care va îmbunătăţi calitatea vieţii şi pe cea a mediului înconjurător. De pasul făcut acum de autorităţi şi de cetăţeni se vor bucura generaţii întregi“, a declarat Adomniţei. Cea mai importantă misiune a asocierii formate de firmele Ramboll România şi Luca Way va fi de a-i transforma pe ieşeni în ecologişti. Prin două campanii de conştientizare, ce se vor întinde pe o perioadă de doi ani şi jumătate, firmele vor trebui să-i convingă pe ieşenii din toate colţurile judeţului să strângă gunoaiele selectiv. „La noi nu există o tradiţie împământenită pe gestionarea deşeurilor. Oamenii trebuie să înţeleagă ce au de făcut şi ce îi costă dacă nu o fac. Avem experienţă în această direcţie din alte proiecte“, a precizat directorul de dezvoltare al Ramboll, Stela Deszy.

Continuare pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI