8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

Inca o solicitare pentru un centru de dializa la Pascani

Un centru de dializa din Iasi a solicitat sprijinul administratiei locale pentru deschiderea unui punct de lucru la Pascani. Cererea a fost depusa ,de curand, iar primarul Marius Pintilie a vorbit despre acesta oportunitate in cadrul unei conferinte de presa.

Investitorul a cerut Primariei sa ii puna la dispozitie o suprafata de teren pe care sa fie construita o cladire. Adresa urmeaza sa fie prezentata Consiliului Local.
Conform unor surse neoficiale ar fi vorba de o suprafata de teren de minim 1400 mp din domeniul public sau privat al municipiului, in apropierea Spitalului de Urgenta Pascani. Investitorul ar fi cautat sa cumpere terenul dar nu ar fi gasit.

Problema a fost discutata si in cadrul unor sedinte informale convocate de edil. Initial a fost propusa ca locatie o suprafata de teren din cartierul Vatra, acolo unde a functionat oborul, si a fost analizata varianta de a fi dat spre folosinta, cu titlu gratuit.

Functionarii Primariei au ajuns la concluzia ca terenul disponibil nu este suficient si ca investitia poate fi realizata pe domeniul public sau privat al municipiului doar daca terenul este atribuit prin concesiune, in urma unei licitatii.
Centrului de Dializă DMD Iași a confirmat ca este interesat sa deschida un punct de lucru la Pascani. Intru-un mesaj postat pe Facebook se arata ca investitia este necesara in contextul in care in Pascani si comunele din imprejurimi este un numar semnificativ de bolnavi care au nevoie de dializa si sunt obligati sa mearga pentru tratament la zeci de km distanta.

“Da, este adevărat! În curând vom deschide un centru de dializă satelit la Pașcani! Am identificat, la nivelul Primăriei Municipiului Pașcani, un partener implicat în problemele comunității locale, dispus să susțină pătrunderea, într-o zonă în care există un procent semnificativ de pacienți în tratament cronic de substituție a funcției renale prin dializă, a unei societăți medicale românești!… pentru că Centrul de Dializă DMD este condus de români, suntem independenți, iar viziunea și abordarea noastră este țintită spre nevoile și îmbunătățirea calității vieții pacienților români!
Dacă ne ajută Bunul Dumnezeu și vom reuși să finalizăm și acest nou proiect, un centru de dializă similar celui din Iași, va fi inaugurat și la Pașcani! “

Legislativul pascanean a mai primit o propunere pentru amenajarea unui centru de dializa, din partea consilierului Sorin Olariu. Proiectul de hotarare a fost depus la sfarsitul lunii august a.c. dar nu a fost discutat pana acum.

Consilierul PMP a solicitat schimbarea destinației unui etaj al clădirii unde a funcționat Școala Postliceală Sanitară, în sediu destinat unui centru local de dializa. El sustine ca serviciile ar trebui prestate de o unitate de sanatate publica, nu de un investitor, privat tocmai pentru ca tarifele sa fie accesibile pentru toti pacientii. In aceeasi cladire ar urma sa functioneze si Centrul Local de Recoltare a Sângelui.

Procedurile de înființare au fost demarate de Serviciul Voluntar de Ambulanță tot la inițiativa consilierului local Sorin Olariu.

Mentionam ca in evidentele medicale sunt în jur de 80 de persoane din municipiul Pașcani și comunele din împrejurimi care au nevoie de dializa perioadica. O data la doua-trei zile ei sunt transportați la clinici private sau publice din Iași, Neamț sau Suceava. Un centru de dializa în municipiu ar reduce din disconfortul deplasărilor repetate.

DE LA ACELAȘI AUTOR

O ora de bezna, pe unele strazi ale Pascaniului

Probleme cu iluminatul public in municipiul Pascani. Odata cu lasarea noptii, mai devreme decat acum cateva luni de zile, o parte din strazile municipiului stau in bezna aproape o ora, in fiecare seara. Situatia a fost sesizata mai ales in suburbiile municipiului dar si pe unele strazi din zona Garii. In cursul zilei de marti, de exemplu, luminile au fost aprinse in jurul orei 20.20, desi afara era intuneric. La fel s-a intamplat si saptamana trecuta, la ore diferite. //

Legislativul local, a treia sedinta extraordinara din acesta luna. Concursurile de table si scrabble, mai importante decât CA-urile școlilor

Legislativul pascanean se intruneste, din nou, in sedinta extrordinara, a treia din acesta luna. De acesta data dezbaterile vor avea loc online, la cererea primarului, fara nici o justificare, joi 23 septembrie de la ora 09.00 //

Primarii si prefectul, sedinte pentru rezolvarea problemelor de fond funciar. Blocajul de la Pascani, din cauza noului primar si a lipsei de personal

De aproape un an de zile nu a mai fost eliberat nici un titlu de proprietate pentru pascanenii care asteapta sa intre in posesia terenurilor confiscate de comunisti. Dosarele stau in asteptare la Comisia Locala de fond Funciar sau la cea judeteana, pentru clarificarea documentelor sau a procedurilor de punere in posesie. Nu au fost rezolvate nici macar cele cu hotarari judecatoresti definitive si executorii desi autoritatile locale sunt obligate si la pata de daune pentru intarzaiere. Aceleasi probeme sunt si la primariile comunale, de ani de zile, iar edilii au solicitat interventia autoritatilor judetene. Pentru clarificarea lor, prefectul judetului, Marian Grigoras a organizat o serie de intalniri cu primarii din judet, pe 22 septembrie a.c. in sala de sedinte de la Primaria Pascani //

Intalnire cu primarii pentru Autostrada A8, Tărgu Neamt – Iasi. Incep forajele geotehnice

Intalnire importanta in sala de sedinte a Consiliului Local din Pascani cu privire la stadiul de realizare...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI